open-navfaktor-logo
search
Uputili inicijativu
Udruženje: Novi Pravilnik o isplati dječijeg dodatka u FBiH donio je milionske troškove roditeljima
AUTOR: Faktor
12.06.2024. u 09:47
get url
text
FOTO: Ilustracija/Arhiv
Udruženje "Porodice tri plus" danas je uputilo inicijativu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a kojom će se, ako bude usvojena, sve porodice u FBiH koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, rasteretiti milionskih troškova koje trenutno plaćaju, a nadležnom ministarstvu neće donijeti troškove, saopćeno je iz Udruženja.
Ovaj prijedlog, kako navode, Udruženje je uputilo prije 18 mjeseci prethodnom sazivu Vlade i resornom ministarstvu, u periodu kada je pripreman novi Pravilnik, međutim, tada, kako ističu, nisu naišli na razumijevanje njihovog zahtjeva.
- Zbog velikog broja žalbi roditelja, obnovili smo zahtjev, i vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje resornog ministra Adnana Delića, kojem smo i uputili ovu inicijativu - naveli su iz Udruženja i dodali:
- Sve porodice u Federaciji koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, trenutno su u velikim, ujedno i bespotrebnim troškovima održavanja dječijih bankovnih računa, a koji su propisani Pravilnikom o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak.
Ističu da Pravilnik o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak propisuje obaveznost otvranja računa za svako dijete posebno i njegovo mjesečno održavanje, iako roditelji već imaju otvorene bankovne račune na koje plaćaju mjesečno održavanje.
- Faktički, ovim načinom umanjuje se novčani iznos dječijeg dodatka za cijenu odražvanja bankovnog računa. Pravo na dječiji dodatak ima oko 55.000 djece, gdje se troškovi održavanja bankovnog računa kreću od dvije do 15 KM, što za jedno dijete prosječno iznosi 50 KM godišnje, a za troje ili više djece često i više od 250 KM, što za sve roditelje u FBiH ukupno iznosi više od 2.500.000 KM - ističu iz Udruženja.
Dodaju da osim finansijskog tereta, proces otvaranja bankovnog računa za svako dijete kao i svakomjesečno otvaranje naloga za isplatu, stvara gužve i dodatno oduzima vrijeme roditeljima.
- S obzirom na činjenicu da se radi o porodicama slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženim porodicama, očekujemo hitnu izmjenu Pravilnika kako bi se osiguralo da porodice koje ostvaruju ovo pravo, ne budu izložene dodatnim finansijskim i administrativnim teretima, tako im osiguravši mogućnost uživanja potpunog iznosa dječijeg dodatka - navelo je u saopćenju Udruženje porodica s troje ili više djece "Porodice tri plus".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.