open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje žrtava Dodiku: Pročitajte presude, u njima je novija srpska historija, koju ste vi kreirali
Na posljednje izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, u kojima negira da je Sarajevo bilo pod opsadom Vojske RS-a, reagovali su i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
16.06.2023. u 14:03
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik nastavlja negirati haške presude: "Opsada je notorna laž, Srbi iz Sarajeva su najveće žrtve građanskog rata"

Dodik je izjavio da "Sarajevo tokom rata nije bilo pod opsadom vojske RS-a, već da je bio etnički podijeljen grad", a na njegove skandalozne izjave pristižu reakcije.

- Veoma je nužno da u što kraćem roku pročitate presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. U presudama navedenih sudova, napisana je novija historija srpskog naroda koju ste vi kreirali - poručio je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, u historiji će ostati zapamćena kao najduža opsada jednog glavnog grada, trajala je 1.425 dana. Za to vrijeme, oko 350.000 stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja, s položaja smještenih na okolnim brdima.

Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.