open-navfaktor-logo
search
Pokušaj revizije
Udruženje žrtava i svjedoka genocida odgovorilo hrvatskom historičaru: Iznosimo sudski utvrđene činjenice
AUTOR: Faktor
04.06.2024. u 11:18
get url
text
Murat Tahirović
Murat Tahirović
Udruženja žrtava i svjedoka genocida i " Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" reagovali su na istup historičara Davora Marijana iz Hrvatskoga instituta za povijest.
Marijan je komentarisao prezentaciju  knjige  “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” koju je izdalo Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “ Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”. Marijan predlaže da bi Hrvatska politika trebala odgovoriti na ovu knjigu, koja, podsjećaju iz udruženja, isključivo sadrži pravosnažne zaključke presuda Krivičnog suda u Hagu.
Marijan je, između ostalog, kazao: navodi:
- Ova publikacija optužuje Hrvatsku za agresiju na BiH, iako presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) rat u BiH karakteriziraju kao međunarodni oružani sukob, a ne kao agresiju, što su prema međunarodnom  pravu dva različita pojma.
Iz udruženja naglašavaju da je Historičar Marijan izrekao jednu veliku istinu i  s tim u vezi  mi mu se zahvaljujemo i saglasni smo sa njim da se definicija međunarodnog oružanog sukoba razlikuje od definicije agresije.
- Međunarodni oružani  sukob je širi pojam od definicije agresije, i između ostalog sadržava niz drugih pravnih definicija uključujući elemente agresije i napada trupa jedne države na teritoriju druge države i  definicije okupacije teritorije gdje se nisu vodili oružani sukobi, poput Neuma ili Širokog Brijega, koje je, prema presudama tribunala, Hrvatska  okupirala.
Skoro identično  je utvrđeno i za SRJ/Srbiju. Knjigu "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH" smo već poslali ministru vanjskih poslova Republike Hrvatske. Nakon izjava historičara  Marijana, našu knjigu ćemo poslati na adresu Hrvatskog instituta za povijest, jer se Marijan legitimira kao njihov  član.
I ponavljamo, mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice - poručili su iz udruženja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.