open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Udruženjima potrošača u FBiH 47.000 KM
Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH danas je usvojila Program utroška sredstava s pozicije tekućih transferi neprofitnim organizacijama za podrška udruženjima potrošača, utvrđenih ovom ministarstvu ovogodišnjim Budžetom FBiH u iznosu od 47.000 KM.
23.02.2023. u 15:57
get url
text

Od ukupnog iznosa 28.000 KM je namijenjeno unapređenju informiranosti potrošača o pravnom i institucionalnom okviru za njihovu zaštitu putem stručnih savjetovanja, seminara, skupova, radionica i okruglih stolova, učešća u TV i radio emisijama, izdavanja letaka, brošura i ostalih informativnih materijala. Ovo uključuje i povećanje nivoa zaštite potrošača putem organiziranog savjetovanja u konkretnim potrošačkim problemima.

Daljnjih 19.000 KM predstavlja podršku radu i jačanju kapaciteta udruženja potrošača kroz stvaranje i unaprjeđenje uslova za njihov kontinuiran rad, odnosno sufinansiranje režijskih i drugih troškova u vezi s redovnim aktivnostima.

Izbor korisnika i raspodjela sredstava bit će u skladu sa Odlukom o kriterijima i postupku finansiranja i sufinansiranja neprofitnih organizacija - udruženja potrošača. Korisnici sredstava su udruženja potrošača registrovana sa sjedištem u FBiH, a izvještaj o utrošenim sredstvima će Federalno ministarstvo trgovine podnositi Federalnom ministarstvu finansija i Vladi FBiH.

Prema obrazloženju, Zakon o zaštiti potrošača BiH i Državni program za zaštitu potrošača BiH kao prioritete definiraju, između ostalog, unapređenje informiranosti i savjetovanje potrošača, kao jedan od preduslova za ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

Federalno ministarstvo trgovine je u okviru svog plana rada za 2023. godinu definiralo zadatak unapređenja informiranosti potrošača i jačanje kapaciteta udruženja potrošača radi osposobljavanja za realizaciju ciljeva i zadataka definiranih Zakonom o zaštiti potrošača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.