open-navfaktor-logo
search
Radončić ih branio
Udruženo negiranje genocida: Čović i družina iz HDZ-a su godinama glasali protiv zabrane ili suzdržano
Dragan Čović, Lidija Bradara i Marina Pendeš, HDZ-ovci u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na posljednjoj sjednici tog doma glasali su za zaključak kojim se traži poništavanje odredaba Krivičnog zakona BiH, takozvanog Inzkovog zakona, kojim je krivično kažnjivo negiranja genocida u Srebrenici i drugih zločina.
03.12.2021. u 13:13
get url
text

Uslijedile su burne reakcije, šef SBB-a Fahrudin Radončić pokušao je opravdati HDZ, a potom se i Čović sam pravdao nakon reakcija koje su došle iz Hrvatske. Međutim, HDZ-ovo glasanje niti je nešto novo, niti je iznenađenje.

VEZANI TEKST - Naknadna pamet čelnika HDZ-a: Je li se Čović izvinio Bošnjacima ili brine što ga oštro kritikuju u Hrvatskoj

HDZ je svaki put u Parlamentarnoj skupštini BiH glasao protiv ili suzdržano u vezi sa zakonskim prijedlozima kojima se traži kažnjavanje negiranja genocida. Dakle, posljednje glasanje u Domu naroda nije nikakva incidentna situacija već HDZ-ovo konzistentno opredjeljenje i blagoslov negatorima genocida. 

Više od deceniju u Parlamentu BiH trajali su pokušaji da se donese zakon kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina. Podrške nije bilo uglavnom zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, dok su se HDZ-ovci priklanjali SNSD-u, SDS-u i drugim strankama sa sjedištem u bh. entitetu RS. 

Posljednje glasanje prije nego će Inzko nametnuti odredbe Krivičnog zakona BiH bilo je 12. aprila ove godine u Domu naroda. Protiv su glasali i HDZ-ovci Dragan Čović, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

 

Prijedlog zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti BiH iz 2016. godine nije dobio podršku. Zastupnički dom BiH se o tom zakonu izjašnjavao u maju 2016. godine, HDZ-ovci su bili suzdržani. 

 

Godinu ranije, 2015. Parlament BiH, Zastupnički dom, odbacio je većinom glasova Prijedlog Rezolucije o Srebrenici. Predloženom Rezolucijom o Srebrenici se tada osuđivao genocid, ali i svi drugi zločini počinjeni u BiH od 1992. do 1995. godine. HDZ je, pogađate, bio suzdržan.

 

Osim ovih prijedloga, u Parlamentu BiH je bilo i drugih poput onog iz 2011. godine - Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti - čiji su predlagači bili tadašnji zastupnici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Višemjesečna nastojanja da Prijedlog dođe pred zastupnike nisu urodila plodom. Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamenta BiH u više navrata davala je negativno mišljenje, tako da se o njemu nije ni glasalo u domovima.  

Međutim, poenta je da na posljednjoj sjednici Doma naroda nije bilo nikakvog iznenađenja. HDZ-ovci su naprosto glasali isto kao što su to činili godinama unazad, ostali vjerni svojoj politici nekažnjavanja negatora genocida i drugih zločina. Šta se drugo uopće i moglo očekivati od ekipe koja je slavila i dočekivala ratnog zločinca Darija Korića?!

VEZANI TEKST - Radončić opravdao HDZ-ove glasove protiv Inzkovog zakona, evo šta je rekao

 

Da mlijeko nije bijelo, javnost je pokušao uvjeriti Čovićev intimus Radončić. Kako i ne bi, osim političke, njih dvojica dijele privatne interese i simpatije. Nisu li se, uostalom, međusobno posjećivali u zatvorima i išli jedan drugom na rođendanske proslave? 

Od privatne bliskosti u slučaju Radončića, ma koliko SBB bio minoran, opasnija je njegova podrška Čovićevoj i HDZ-ovoj politici. 

- U Briselu sam 2014. godine pocijepao Fileove karte koje su bile karte nacrtanog trećeg entiteta. Bakir Izetbegović je bio spreman da razgovara, ali mi je Fahrudin Radončić kazao: "Samo ti pristani na to, mi ćemo objasniti narodu" - izjavio je to Zlatko Lagumdžija prije četiri godine u TV emisiji. A i da nije, bh. javnost je dosad imala nebrojeno prilika uvjeriti se šta je sve Radončić spreman uraditi pa poslije objašnjavati ili bolje rečeno pravdati, što preko tabloida Dnevnog avaza, što pred kamerama i mikrofonima drugih medijskih kuća. 

Radončićeva naknadna pamet - "HDZ zabio nož u leđa Bošnjacima" - nakon posljednjeg pokušaja da ih opravda, kada je shvatio da niko nije nasjeo na njegovo advokatisanje za Čovića, prozirna je taman koliko i tanki led na koji zmaj od papira iz Tornja godinama pokušava "navući" Bošnjake. 

VEZANI TEKST - Radončić: HDZ je zabio Bošnjacima nož u leđa; Dunović: Nećemo pristati na nejednaku vrijednost glasa

 

Već jučer ujutro nam je Dnevni avaz, čiji je Radončić "konsultant", preko SDP-ovog Slave Kukića i njegovog gostovanja na N1, pokušavao podmetnuti staru izlizanu priču da bi Bakir Izetbegović pristao na "muslimanski dio BiH". Kad bi Izetbegović pristao, Radončić bi se svojski potrudio da to objasni i opravda narodu, kako reče Lagumdžija.

 

Međutim, priča o mogućnosti da Izetbegovići, otac i sin, pristanu na - muslimanski komad BiH, fildžan državu - stara je koliko i samo prisustvo Izetbegovića na političkoj sceni. Već viđena je to propaganda kojom se služio zloglasni Risto Đogo, a nastavili i pojedini samozvani probosanski političari i analitičari.

I nije to ništa novo od Radončića i Avaza. Nisu li svi viđeniji bošnjački političari godinama unazad bili predmetom raznih potvora upravo na stranicama Radončićevog medija? Da li se takvo što ikada moglo pročitati o Čoviću? Naravno da nije. Ali smo zato, između ostalog i mjesecima unazad, mogli čitati o Čovićevim opravdanim zahtjevima za legitimnim predstavljanjem Hrvata (čitaj HDZ-a), hvalospjeve o Aleksandru Vučiću...

HDZ-ovci su opredijeljeni za negiranje genocida, to je njihova politika, njihov dugogodišnji stav. HDZ-ovci nisu opredijeljeni za građansku, evropsku BiH. U takozvanom probosanskom bloku postoje i oni koji su spremni braniti HDZ i Čovića kada zauzimaju takve stavove i zastupaju takve politike, ali i braniti HDZ-ovu politiku legitimnog predstavljanja naroda. Vidjeti pod Radončić i SBB. Jesu li, onda, takvi dio probosanskog bloka?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.