open-navfaktor-logo
search
Ubrzali proceduru
UIOBiH: Počele pripreme za ukidanje PDV-a na doniranu hranu
Zastupnički Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se ukida PDV na doniranu hranu. 
20.06.2023. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - U BiH se neće više plaćati PDV na doniranu hranu

Sada je potrebno da u roku od 60 dana budu završeni pravilnici kako bi dopune Zakona mogle biti provedene između ostalog i onemogućavanja zloupotreba i već se na tome radi, kazali su za Faktor iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

- Imajući u vidu da su u pripremi prijedloga dopuna novog zakonskog rješenja zastupnika Saše Magazinovića, kao i fondacija Mozaik u više navrata konsultovali UIO u cilju što adekvatnijeg formulisanja ovog prijedloga, te da je Uprava neposredno par dana prije sjednice Parlamenta BiH još jednom kontaktirana, prihvaćena je naša sugestija da početak primjene izmjena i dopuna Zakona o PDV-u ne bude u roku od osam dana, nego stupanjem na snagu izmjena i dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, čime se omogućava da novo zakonsko rješenje može biti provedivo – pojasnili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

UIO je već sačinila radne materijale prednacrta izmjena i dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i pratećih obrazaca.

- Očekujemo da će prednacrt izmjena i dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i pratećih obrazaca biti usvojen i prije predviđenog roka od 60 dana nakon usvajanja novog zakonskog rješenja. Ukidanje PDV-a na doniranu hranu nameće pred UIO dodatni angažman u cilju kontrole ovih transakcija i sprečavanje zloupotreba. UIO će provesti aktivnosti ka osiguranju elektronskih evidencija o svakoj izvršenoj donaciji te će biti u mogućnosti pratiti i sačinjavati izvještaje o donatorima, primaocima donacija i vrijednosti izvršenih donacija. Analiza ovih podataka, kao i drugih dostupnih podataka bit će osnov za provođenje daljih kontrola – ističu iz UIOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.