open-navfaktor-logo
search
Razvoj kardiohirurgije
UKC Tuzla: Prošlo je 25 godina od prve operacije na otvorenom srcu u BiH
Prva kardiohiruška operacija na otvorenom srcu u Bosni i Hercegovini urađena je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla prije 25 godina, odnosno u septembru 1998. godine.
14.09.2023. u 15:20
get url
text

Zahvaljujući saradnji zdravstvenih institucija iz Buffala u Sjedinjenim Američkim Državama i prof. dr. Jacoba Bergslanda s tadašnjim menadžmentom UKC-a Tuzla započinje program razvoja kardiohirurgije u našoj zemlji.

- Sa entuzijazmom se pristupa edukaciji kadra te nabavci neophodne medicinske opreme nakon čega je uslijedilo formiranje Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla na kojoj je i urađena prva kardiohiruška operacija. Od prve operacije do danas u ovoj ustanovi urađene su 9.033 kardiohiruške operativne procedure. Na godišnjem nivou broj operacija kontinuirano raste i danas taj podatak iznosi oko 400 operativnih zahvata na srcu i velikim krvnim sudovima godišnje - saopćeno je iz UKC-a Tuzla.

Visoka stručnost kadra, kontinuirano edukovanog, prvobitno tokom ratnih godina u SAD-u, a potom i u evropskim centrima, dodaju u saopćenju, omogućava primjenu najsavremenijih metoda u dijagnostici i operativnim zahvatima po kojima je UKC Tuzla prepoznatljiv u našoj zemlji i šire.

Prema podacima UKC-a tokom jedne kalendarske godine u Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla hospitalizira se više od 1.000 kardiovaskularnih pacijenata, a ambulantnom pregledu bude potvrgnuto više od 9.500 pacijenata.

- Poznati smo po operativnom zbrinjavanju Bental procedure, bajpas operacijama (revaskularizacije), operacijama na srčanim zaliscima, hiruškom zbrinjavanju predkomornog i komornog defekta, operativnom zbrinjavanju traumatskih povreda na grudnoj aorti, tretmanu u cirkulatornom arestu u hipotermiji i vaskularnim elektivnim i hitnim operacijama. Nerijetko zbrinjavamo i pacijente sa drugih kantona, što potvrđuje naše liderstvo u oblasti kardiovaskularne hirurgije - navode iz UKC-a Tuzla.

Tokom jučerašnjeg dana, 13. septembra 2023. godine, saradnjom hiruškog tima Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju i Klinike za urologiju, urađena je srodnička transplantacija bubrega.

- U procesu transplantacije kao multidisciplinarni tim učestvovali su i anesteziolozi i anestetičari Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju te zaposlenici Odjeljenja za nefrologiju Klinike za interne bolesti, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju i Bolničke apoteke - navode u saopćenju.

{$galerijaFotografija}

scan0026.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.