open-navfaktor-logo
search
Sjednica 24. marta
Ukidanje akciza na naftu brzo provodivo, ali...: UIO protiv, hoće li njihova analiza biti izgovor SNSD-u da obori zakon
Privremeno ukidanje akciza na naftne derivate ponovo će se naći pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak, 24. marta, ali je upitno hoće li tada biti i usvojene izmjene Zakona o akcizama.
19.03.2022. u 07:42
get url
text

No sve i da Dom naroda, prvenstveno delegati iz SNSD-a, odluči ne razvlačiti ovu proceduru i da podrže izmjene zakona u skladu sa tvrdnjom da građanima treba pomoći, za ukidanje akciza na naftne derivate u praksi bi trebalo nekih mjesec dana.

VEZANI TEKST - Druge kritikuju, isto rade: Licemjerna obrazloženja SNSD-a o neprihvatanju hitnosti ukidanja akciza na naftu

- Moglo bi se sve skupa, ako za to ima doba namjera, riješiti za nekih mjesec dana. Tu u softveru treba izmijeniti stope, odnosno izbaciti akcizu. To nije zahtjeva zahvat i nema puno proizvoda. Potom bi trebalo donijeti podzakonski akt koji će definisati postupanje poreskih obveznika sa zalihama nafte i naftnih derivata. Ako se ukine akciza, bit će im teže prodati te zalihe na koje je plaćena akciza i vjerovatno bi im trebalo omogućiti da se popišu zalihe, da se one oslobode plaćanja akcize, da upute zahtjev za povrat i naravno da se kontrolišu te zalihe, da li su stvarno tolike. Za sve to bi trebalo mjesec dana – pojašnjeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Na prošloj, hitnoj, sjednici Doma naroda delegati iz SNSD-a su odbili hitni postupak donošenja izmjena Zakona o akcizama, koje je prethodno usvojio Zastupnički dom. Jedno od ključnih obrazloženja bilo je da trebaju detaljne analize nadležnih institucija.

- Za sad nikakva analiza ne postoji - kazao je danas kratko delegat Zlatko Miletić.

No iz UIO su, kako su rekli, uputili u Parlament BiH akt nimalo "obećavajućeg" sadržaja, ističući da ne mogu dati pozitivno mišljenje. Datum tog akta je 15. mart. Zanimljivo je da je dio sadržaja ovog njihovog osvrta bio dio izlaganja Nikole Špirića (SNSD), prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, kada je na hitnoj sjednici 16. marta govorio zašto ne mogu prihvatiti hitnu proceduru donošenja zakona. 

Tako su iz UIO naveli da je kod donošenja izmjena Zakona o akcizama zanemarena odredba Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja po kojoj je Upravni odbor UIO nadležan da pokrene pripremu izmjena zakona.

Osvrnuli su se na prihode. Prema podacima UIO, u prva dva mjeseca ove godine od akciza na naftu i naftne derivate je prikupljeno oko 77 miliona KM. Godišnji prihod po ovom osnovu u prosjeku iznosi oko pola milijarde KM. Preciznije, prošle godine je iznosio 531,2 miliona KM, a 2020. je iznosio 477,4 miliona KM.

VEZANI TEKST - Zasad ništa od ukidanja akciza na naftu, SNSD bio protiv hitne procedure

Stoga se u najboljem slučaju, naveli su iz UIO, može očekivati da će prihodi biti umanjeni za 265 miliona KM za šest mjeseci, na koliko bi bile ukinute akcize prema predloženoj zakonskoj izmjeni.

- Ako bi ukidanje akcize imalo za rezultat smanjenje maloprodajnih cijena naftnh derivata, a što je cilj koji se želi postići, doći će do smanjenja prihoda od PDV-a za približno 45 miliona KM – između ostalog su naveli iz UIO.

Mišljenja su i da usvajanje predloženih izmjena Zakona o akcizama nije prihvatljivo sa stanovišta osiguranja makroekonomske stabilnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.