open-navfaktor-logo
search
Sudija Ustavnog suda
Umjesto ostavke: Zlatko Knežević obavijestio NSRS da će podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju
Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, kojeg je Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 26. aprila ove godine pozvala da podnese ostavku, obavijestio je predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića da će nakon bolovanja na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.
14.06.2023. u 13:56
get url
text

- Dobio sam obavještenje od njega još u maju da će nakon završetka liječenja podnijeti zahtjev za prijevremeno penzionisanje i da će se sve to dešavati u ovoj godini. Nisam smatrao da to treba biti spektakl niti da uznemiravam javnost- rekao je danas Stevandić.

On je dodao da je Knežević postupio po "vlastitoj savjesti".

- To je na neki način čuvanje digniteta sudske funkcije, a sa druge poštovanje odluka NSRS-a. To je vrlo korektno i dolikuje čovjeku tog kalibra kakav je Knežević, u čije stručne kvalifikacije i način rada nikad niko u RS-u nije sumnjao niti je zbog toga traženo da podnese ostavku – dodao je Stevandić.

U Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević je jedini sudija iz Republike Srpske.

Narodna Skupština Republike Srpke usvojila je 26. aprila zaključak kojim se sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda pozivaju da podnesu ostavke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.