open-navfaktor-logo
search
Objavio portal Tačno.net
UNDP i Kanton Sarajevo: Kako smo izbjegli plaćanje pet miliona PDV-a
Forto ne negira podatak da prilikom realizacije ovih projekata nije plaćen PDV, ali ovu činjenicu opravdava javnim interesom.
AUTOR: Predrag Blagovčanin/Tacno.net
15.06.2024. u 11:02
get url
text
Sjedište Kantona Sarajevo
Sjedište Kantona Sarajevo
U periodu od 2018. godine do sredine 2023. godine Kanton Sarajevo je preko UNDP-a BiH kanalisao javne nabavke u vrijednosti 35,3 miliona KM. Na taj način ne samo da je zaobiđen važeći Zakon o javnim nabavkama, nego je zahvaljujući statusu međunarodne agencije koju UNDP BiH ima sistemski izbjegnuto plaćanje poreza na dodatnu vrijednost ili PDV-a u vrijednosti većoj od pet miliona KM, objavio je portal Tacno.net, čiji tekst prenosimo u cijelosti.
U periodu od 2018. godine UNDP BiH i Kanton Sarajevo započinju intenzivnu saradnju na realizaciji zajedničkih projekata po principu finansiranja primarno budžetskim sredstvima KS te u procentualno manjem iznosu sredstvima ove međunarodne organizacije.
Uloga UNDP-a BiH u realizaciji ovih projekata primarno je bila fokusirana na kreiranje projektnog tima koji će voditi projekt, izvještavati donatora, u ovom slučaju kantonalna ministarstva, o fazi realizacije te prema vlastitim procedurama provoditi postupke nabavki roba i usluga.
Tako je prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija KS od 2018. godine do sredine 2023. godine UNDP BiH od Kantona Sarajevo bio angažovan za ukupne nabavke u iznosu od 35.3 miliona KM.
Taksativno UNDP BiH nabavljao je robu i usluge za Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, MUP KS, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo finansija KS, Rektorat Univerziteta itd.
Saradnja UNDP-a BiH i Kantona Sarajevo formalizirana je Memorandumom o razumijevanju potpisanom u prisustvu tadašnjeg premijera Edina Forte i nekadašnjeg zamjenika direktorice UNDP misije u BiH Sukhrobom Khoshmukhamedom.
Sukhrob Khoshmukhamed i Edin Forto
FOTO: UNDP
Na taj način UNDP BIH preuzima ulogu "Službe za nabavke Kantona Sarajevo". Upravo je ovu činjenicu aktuelizirao portal Žurnal.info kroz podatak da je na ovaj način svjesno zaobiđen tadašnji Zakon o javnim nabavkama.
Šta je sporno?
UNDP u našoj državi prisutan je od 1996. godine te je kroz različite projekte finansirane budžetskim sredstvima građana ove države i međunarodne pomoći djelovao "s ciljem poboljšanja života građanki i građana BiH, jačanja napora za postizanje mirnog demokratskog društva i pomoći BiH u postizanju dugoročnog održivog razvoja i ciljeva održivog razvoja sa fokusom na tri prioritetna područja. Održiv, otporan i inkluzivan rast, upravljanje i vladavina prava usmjerene na ljude i angažman građana i zajednica na društvenu koheziju".
Od Igle do lokomotive: pet posto
Daleko od svoje zvanične misije i ciljeva UNDP BiH u proteklih šest godina za Kanton Sarajevo vršit će nabavke građevinskih radova, IT opreme, opremanje učionica, nabavke goriva itd., sve to bez mogućnosti žalbe na odabir izvođača radova ili nabavka robe, bez jasnog i transparentnog uvida u procese odabira dobavljača.
Svoje usluge za ove aktivnosti UNDP BiH će fakturisati kroz standardni "fee" u iznosu od pet posto.
Kako to u praksi izgleda?
UNDP BiH zajedno s Kantonom Sarajevo realizirao je projekat rekonstrukcije javne rasvjete, finansiran na način da je Kanton Sarajevo za ovaj projekt osigurao dva miliona KM budžetskih sredstava, a UNDP 280 hiljada KM. UNDP BiH od ukupnog iznosa koji je Kanton prebacio na račun umanjuje iznos od pet posto na ime GMS usluge.
FOTO: Tačno.net
Rektorat Univerziteta u Sarajevu u periodu od 2019. godine do 2022. godine zajedno s UNDP BiH će realizirati projekte u ukupnoj vrijednosti cca. 13,2 miliona KM. Ova sredstva primarno su osigurana kroz budžet KS, vlastitim sredstvima Univerziteta i UNDP-a.
Rektor Rifat Škriljelj u razgovoru za portal Tačno.net istakao je da su projekti realizirani preko UNDP-a primarno zbog nemogućnosti žalbi dobavljača, što je legitimna mogućnost prilikom primjene Zakona o javnim nabavkama, kao i same brzine isporuke roba i usluga.
Rifat Škrijelj
FOTO: UNSA
O konkretnim pitanjima poput povrata PDV-a nije mogao govoriti.
Iz Agencije za javne nabavke do objave ovog priloga nije stigao odgovor na upit portala Tačno.net o njihovom stavu u vezi s nabavkama realiziranim preko UNDP-a.
Tutorial: Kako (ne)platiti porez
S obzirom na međunarodni karakter koji uživa UNDP BiH, ova organizacija oslobođena je plaćanja poreza na dodatnu vrijednost u iznosu od 17 posto.
Dakle, Kanton Sarajevo prebaci sredstva na račun UNDP-a za realizaciju nabavke. UNDP BiH realizira tender i vrši odabir dobavljača. Dobavljač ispostavlja fakturu sa PDV-om UNDP-ju BiH, a ova organizacija s obzirom na ugovore potpisane s našom državom ne plaća PDV ili u slučaju plaćanja faktura s PDV-om vrši zakonski povrat ovog poreza.
Portal Tačno.net u više navrata obraćao se UNDP BiH u vezi s dostavljanjem podataka o dobavljačima za protekli period, sam proces tenderskih nabavki kao i pitanje povrata PDV-a s obzirom na činjenicu da su nabavke izvršene budžetskim sredstvima Kantona Sarajevo.
Iz ove organizacije tek nakon naših urgencija upućenih u sjedište u New Yorku stigao je odgovor koji nije ponudio niti jedan odgovor na jasno definisana pitanja.
FOTO: Tacno.net
FOTO: Tacno.net
Pojašnjenja vezano za naplatu i povrat PDV-a tražili smo iz Uprave za indirektno oporezivanje BIH.
Kako su nas iz ove institucije informisali da ukoliko UNDP ima zaključen podugovor sa jedinicom lokalne samouprave o zajedničkom projektu pružanja pomoći, pri čemu je taj podugovor zaključen na osnovu međunarodnog ugovora između BiH i UNDP-a, a kojim je BiH obavezana da takvi projekti ne budu opterećeni PDV-om, te se isti finansira iz sredstava dobijenih po osnovu tog međunarodnog ugovora, u tom slučaju će jedinica lokalne samouprave imati pravo na povrat PDV-a za nabavke koje su joj služile za provođenje projekta.
- Međutim, s obzirom na to da se iz dokumentacije koju ste priložili jasno vidi da se radi o projektima koji se dijelom provode i finansiraju iz vlastitih (budžetskih) sredstava koja se doznačavaju na račun UNDP-a koji provodi projekat, odnosno da sredstva koja Kanton Sarajevo prebacuje na račun UNDP-a nisu sredstva dobijena na osnovu međunarodnog ugovora, smatramo da Kanton Sarajevo nema pravo povrata PDV-a za budžetske isplate UNDP BiH po osnovu zajedničke realizacije projekata - naveli su.
Na naš upit da li je u ovom konkretnom slučaju UNDP BiH izvršio pravo povrata PDV za konkretne projekte realizirane budžetskim sredstvima Kantona Sarajevo iz Uprave za indirektno oporezivanje, istakli su da ne mogu dostaviti ove informacije s obzirom na njihovu povjerljivost koja je propisana Zakonom.
Kad uplata PDV-a nije javni interes
Edin Forto, jedan od premijera Kantona Sarajevo u ovom vremenskom periodu, u razgovoru za portal Tačno.net ističe da je teza o kanalisanju nabavki preko UNDP-a pogrešna s obzirom na podatak da godišnji budžet ove jedinice lokalne samouprave iznosi cca. milijardu KM.
- Potrebno je uzeti u obzir i vanredne okolnosti koje su nastale rezultatom pandemije koronavirusa tokom koje su svi nivoi vlasti u BiH interventne nabavke vršili putem UNDP-a, pa je tako i navedeni iznos za Kanton Sarajevo znatno uvećan u odnosu na uobičajenu praksu. Vlada Federacije je tako kroz samo jedan projekat nabavke opreme za suzbijanje pandemije 2020. godine UNDP-u prebacila preko 22.6 miliona KM (12.6 milion USD). Simptomatično je da samo Vlada Kantona Sarajevo kontinuirano dobija upite o svojoj saradnji sa UNDP-om - kazao je.
Što se tiče konkretno "izbjegavanja" implementacije Zakona o javnim nabavkama, prema mišljenju Edina Forte sistem nabavki UNDP-a prepoznat je od međunarodnih finansijskih institucija poput Svjetske banke te donatora poput EU-a, pa je kao takav iznimno efikasan i transparentan, što pokazuju brojni projekti koje je UNDP realizirao s međunarodnim partnerima.
Forto ne negira podatak da prilikom realizacije ovih projekata nije plaćen PDV, ali ovu činjenicu opravdava javnim interesom.
- S obzirom na to da je novac koji nije uplaćen na ime PDV-a iskorišten za nabavku veće količine roba odnosno usluga od javnog značaja, sredstva su implementirana u skladu s javnim interesom. Također, UNDP je kroz zajedničke projekte osigurao sufinansiranje koje je iznosom veće od iznosa neuplaćenog PDV-a te isporučio, u saradnji s više različitih vlada Kantona Sarajevo, rezultate, koji su u značajnoj mjeri unaprijedili kvalitet života građana, posebno kroz pandemiju koronavirusa kada su brzom reakcijom partnera spašeni brojni životi - rekao je.
Podsjećamo na Krivični zakon Bosne i Hercegovine član 210. stav 4:
- Ko počini krivično djelo iz stava (1) ovog člana, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM ili ko počini krivično djelo iz stava (2) ovog člana, a iskazani iznos povrata ili kredita po osnovu indirektnih poreza prelazi iznos od 200.000 KM, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.
Sadili smo maline prije Fikreta
Pandemija koronavirusa kao i odgovor različitih nivoa vlasti na suzbijanje ove bolesti kroz nabavku medicinske opreme ogolile su svu korupciju prisutnu u domenu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini. U tadašnjem ambijentu svakodnevnih korupcijskih afera, koje će nekoliko godina kasnije rezultirati i zatvorskom kaznom nekadašnjem federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ali i drugim akterima i UNDP, ima svoju ulogu.
Upravo zbog reputacijskog rizika, ali i interesa medija tadašnja vlast Kantona Sarajevo predvođena premijerom Mariom Nenadićem kanalisala je nabavke medicinske opreme preko UNDP-a BiH iz, kako je u tom trenutku saopćeno, "efikasnosti, transparentnosti i uštede".
Međutim upravo je transparentnost nabavki UNDP-a bila i predmetom istraživanje portala Tačno.net objavljenog krajem 2020. godine.
Podsjećamo, UNDP BiH u tom trenutku nije objavljivao spisak dobavljača medicinske opreme niti isplaćene novčane iznose dobavljačima. Nakon našeg upita dostavljen nam je spisak dobitnika tendera koji je u roku od 24 sata povučen. Nakon toga na zvaničnoj stranici ove organizacije objavljena je revidirana lista.
Tako je UNDP unosne tendere dodjeljivao kompanijama za koje su se već tad došle u žižu javnosti, poput firme Panta Rei u vlasništvu Bariša Bejtovića sina SBB-ovog kadra Bilsene Šahman ili firme IDS Zdrava Sredina, koja se prema medijskim natpisima dovodi u vezu sa vrhom NiP stranke.
Sjedište UNDP-ja BiH
FOTO: Tacno.net
Kriteriji poput kliničkog ispitivanja lijekova, relevantnih dozvola nadležnih agencija za regulaciju tržišta lijekova i medicinske opreme, ali i same cijene nisu bili relevantan faktor za dodjelu unosnih ugovora plaćenih budžetskim sredstvima građana Kantona Sarajevo.
Na koji način je UNDP BiH sprovodio nabavke u periodu pandemije koronavirusa za Tačno.net objasnio je uposlenik ove organizacije, čiji identitet nije otkriven zbog mogućih reperkusija.
- Postoji direktna komunikacija s dobavljačima i direktno se kupovalo od njih ili su njihove specifikacije opreme navedene u tenderima. Određene stvari su se kupovale po mnogo većim cijenama od tržišnih. Imate tendere koji su bili otvoreni samo dva sata kako bi prošao dobavljač koji je bio pripremljen da reaguje tako brzo jer je njegova specifikacija bila u tenderu. Ali ono što je zabrinjavajuće je da na svaki pokušaj ukazivanja na ove probleme niko nije reagovao - istakao je.
Danas, s vremenskom distancom od četiri godine, niko nije reagovao.
Infografika
FOTO: Tacno.net
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.