open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Uoči još jednog (propalog) ročišta: Gužva ispred Suda BiH, stigao i Dodik
U Sudu Bosne i Hercegovine za 13 sati zakazano je ročište predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i njegovom suoptuženiku Milošu Lučiću, za kojeg je poznato da se danas neće pojaviti pred Sudom, budući da je hospitaliziran u UKC-u RS-a. 
17.01.2024. u 12:46
get url
text

Prije nekoliko minuta u zgradu Suda BiH ušao je prvooptuženi Milorad Dodik.

Kao i pred svako prethodno, i uoči ovog ročišta pred Sudom BiH okupile su se brojne Dodikove pristalice, mahom ministri i načelnici općina koje je imenovao SNSD i njemu bliske stranke. Između ostalih, tu su entitetski premijer Radovan Višković, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, državni ministri Nenad Nešić, Staša Košarac i Srđan Amidžić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić...

{$galerijaFotografija}

Kako smo ranije objavili, Lučić se danas neće pojaviti jer je, kako je to saopćio UKC RS-a u Banjoj Luci, smješten na Klinici za kardiologiju zbog visokog krvnog pritiska i sumnje na akutni koronarni sidrom. 

VEZANI TEKST - Oglasio se UKC: Lukić primljen kao hitan slučaj na Kardiologiju, ostaje na liječenju

Zbog toga je jasno da nisu ispunjeni procesni uvjeti za održavanje današnjeg ročišta, ali je, kako je to potvrdio Dodikov advokat Goran Bubić, sudija Mirsad Strika ipak naložio da se Dodik pojavi pred Sudom, a vjerovatno kako bi se ova procesna situacija razmotrila, te eventualno dogovorila dinamika daljeg nastavka zakazivanja ročišta. 

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika. Oni su na ročištu za izjašnjenje o krivnji 16. oktobra 2023. godine rekli da "ne razumiju optužnicu", nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Nakon toga je u više navrata odgađan početak glavnog pretresa, a zbog različitih zahtjeva i peripetija Dodikovog odbrambenog tima.

Optužnica u sudnici još nikad nije pročitana.

0J4A0468.JPG
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.