open-navfaktor-logo
search
Normalizacija odnosa
SAD, Egipat i Katar imaju mirovni plan za Gazu: Hoće li Palestinci konačno dobiti državu?
SAD, Egipat i Katar vrše pritisak na Izrael i palestinski Hamas da prihvate sveobuhvatan plan na osnovu kojeg bi se okončao rat, oslobodili taoci iz Gaze i koji bi na kraju doveo do normalizacije odnosa.
21.01.2024. u 17:33
get url
text

Wall Street Journal, piše da bi devedesetodnevni plan navodno doveo do normalizacije odnosa Izraela sa susjedima i do razgovora o osnivanju palestinske države.

Najprije bi došlo do dužeg prekida borbi tokom kojeg bi Hamas oslobodio sve civile, a Izrael oslobodio stotine zatvorenika, povukao se iz gradova u Gazi, omogućio slobodu kretanja na palestinskoj teritoriji, zaustavio aktivnost dronova nad njom i udvostručio količinu pomoći.

U narednoj fazi Hamas bi oslobodio žene vojnike i predao tijela ubijenih, a Izrael bi oslobodio još zatvorenika dok bi u trećoj fazi povukao vojsku na granicu Gaze, a Hamas oslobodio vojnike i muškarce koji mogu da se bore, prenosi N1.

Egipatski zvaničnici su rekli za WSJ da bi se tada vodili pregovori o stalnom prekidu vatre, normalizaciji odnosa Izraela sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama i novom procesu koji bi vodio do stvaranja palestinske države.

Isti izvori su dodali da je Izrael zainteresovan za dvosedmično primirje i da izbjegava razgovore o trajnom prekidu vatre. Pregovori o prekidu vatre bi počeli u Kairu narednih dana, sudeći po pomenutom novinskom izveštaju.

U njemu se ne navodi šta bi se desilo sa Hamasom na osnovu takvog sporazuma, ali piše da lider te ekstremističke islamističke organizacije u Gazi Jahja Sinvar već mjesec dana nije razgovarao sa vođom političkog krila Hamasa Ismailom Hanijeom i da se oni ne slažu o potencijalnoj demilitarizaciji Gaze.

Hanije, koji živi u izgnanstvu u Kataru, sastao se u subotu u Turskoj sa šefom diplomatije te zemlje Hakanom Fidanom i razgovarao o "uspostavljanju prekida vatre u Gazi što je moguće prije, povećanju humanitarne pomoći, oslobađanju talaca i dvodržavnom rešenju za stalan mir", rekli su danas diplomatski izvori, na koje se poziva FP.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i dalje se oglušuje na međunarodne pozive za humanitarni prekid vatre i najavljuje dug rat do "potpune pobjede" protiv Hamasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.