open-navfaktor-logo
search
Čekaju rješenje
Uposlenici Agencije za privatizaciju FBiH godinu dana nemaju plaće, zdravstvenog, dan im je kao godina
Uposlenici Agencije za privatizaciju Federacije BiH već godinu dana nisu primili plaću, ne uplaćuju im se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i ne mogu da se liječe.
01.04.2023. u 07:36
get url
text
Agencija za privatizaciju FBiH, protesti
Agencija za privatizaciju FBiH, protesti

Razlog je blokada računa Agencije od početka 2020. godine.

Radnici očekuju da njihovu agoniju riješi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

- Mi već 12 mjeci nismo dobili plaću. Nemamo uplaćene doprinose, nemamo zdravstveno osiguranje. Na zdravstveno gubite pravo ako se ne uplaćuju doprinosi na penzijsko i invalidsko osiguranje. Blokirani su računi Agencije već treću godinu s tim da smo povremeno uspjeli deblokirati na osnovu nekih postignutih dogovora sa tražiocem izvršenja. Ovdje se radi o presudi Vrhovnog suda koju je potvrdio Ustavni sud, a koja je konačna i izvršna od februara 2020. godine.

Naime, vođen je postupak za raskid ugovora o kupoprodaji za preduzeće Feroelektro Sarajevo. Po toj presudi kapital preduzeća je vraćen Federaciji BiH. Stanić invest tada, a sada SA Dagitim je išao sa kontra tužbom u odlučivanju o reviziji (kupac Feroelektra) tražeći povrat investiranog u Feroelektro i tu je u njihovu korist presuđeno - pojašnjava nam Alma Hadžić iz Sindikata Agencije za privatizaciju FBiH.

Sa zateznim kamatama Agencija ima dugovanja više od sedam miliona KM.

- Mi smo bili potpisnik ugovora uime i za račun Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Nismo prodavali svoj kapital već Federacije, ali šteta je pala na naš teret. Za prošlu godinu je u Budžetu FBiH bilo planirano pet miliona KM za ove namjene, ali nikada Vlada nije donijela program utroška tog novca.

Sada je pitanje ko je osnivač Agencije, Vlada FBiH je uputila jednu informaciju prema oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, oni su razmatrali informaciju. Odbor za ekonomska pitanja Zastupničkog doma FBiH preuzeo je obavezu na sebe da eto i Vladi olakša, da se pokuša sa tražiocem izvršenja sačiniti neki sporazum da bi se deblokirali računi Agencije. I na Domu naroda FBiH je bio zaključak da se i njihov Odbor za ekonomska pitanja sastane i donese zaključak i riješi se status Agencije - govori nam Hadžić i dodaje:

- E koliko će to trajati... Nama je svaki dan godina. Nadamo se da smo na putu nekakvog rješavanja. Vlada FBiH je osnivala nekakve radne grupe, međutim nije bilo konkretnog rezultata. Imamo 19 zaposlenih. Imamo pet-šest osoba pred penziju, samohrane majke, očeve. Teško je živjeti godinu dana bez plaće a ići na posao.

Iako smo od septembra u generalnom štrajku, radimo. Bili smo i pred Vladom FBiH u nekoliko navrata i na minus 18 stepeni, ali... Na poslu ne možemo koristiti e mail, ne rade nam telefoni, ni faksa nemamo, kao u 19 vijeku. Ali eto trudimo se, radimo - ispričala nam je Hadžić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.