open-navfaktor-logo
search
Sramotan slučaj
Uposlenik sarajevske Hitne pomoći ukrao novac starici, šta kažu direktorica i ministar Vranić
U sarajevskom naselju Hrasnica jučer se dogodila sramotna krađa starice kojoj je medicinski tim Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ukazivao pomoć.
20.07.2023. u 15:48
get url
text

Kako je starica opljačkana sve se dobro vidi na videu kojeg je Edin Musić, sin žene kojoj se pružala pomoć, ustupio medijima u Sarajevu.

Na snimku se vidi kako jedan medicinski radnik otvara mali crni novčanik iz kojeg vadi papirni novac i stavlja u svoj džep.

Direktorica Hitne pomoći Jasna Huseinbegović-Musić kaže kako je u svom dosadašnjem radu naišla na mnoge probleme i suočila se s njima, ali da ne može vjerovati da se nakon 14 godina rada u toj zdravstvenoj ustanovi, mora baviti ovakvim jednim slučajem.

- Čula sam se sa sinovima gospođe kojoj je naš tim ukazivao pomoć, to su divni ljudi. Izvinjavam im se u svoje i u ime cijelog kolektiva, ali i svim građanima KS. Žao mi je što su, pored bolesne majke, doživjeli ovakvu neprijatnost - kazala je Huseinbegović-Musić.

Dodaje da sve što se odmah moglo provesti i urađeno.

- Idemo u disciplinski postupak po zakonu, jer ovakve osobe niti zaslužuju, niti će raditi u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kad se postupak provede do kraja javnost će o svemu biti obaviještena, više informacija u ovom trenutku ne mogu davati - istakla je.

Kazala je kako u Hitnoj pomoći rade čestiti i vrijedni ljudi koji 24 sata pomažu građanima KS te da će to i dalje nastaviti.

- Osoba koja je to uradila odmah je udaljena s posla i u Hitnu pomoć ne može ući dok se postupak ne završi - naglasila je Huseinbegović-Musić.

Saopćenje ministra Vranića prenosimo u cijelosti:

- Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je obavješteno od strane Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo o izuzetno uznemirujućem događaju u vezi s jednim od uposlenika Hitne pomoći Sarajevo.

Prema pruženim informacijama, jedan od uposlenika Hitne pomoći Sarajevo je navodno uzeo novac od 80-godišnje starice tokom pružanja prve pomoći. Takvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo i protivno temeljnim principima humanosti i stručnosti koje od uposlenika Hitne pomoći očekujemo.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo oštro osuđuje takve postupke i odmah traži brzu i nepristrasnu reakciju od strane Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Incidenti poput ovoga narušavaju povjerenje građana u naš zdravstveni sistem, te zahtjevamo što hitniju reakciju nadležnih organa.

Ističemo da Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo ima nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku zloupotrebe položaja ili kršenju etičkih načela u okviru zdravstvenog sektora. Naš cilj je osigurati visoku kvalitetu i profesionalnost u pružanju zdravstvenih usluga našim sugrađanima.

Ovim putem pozivamo Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS da u što kraćem roku provede temeljitu istragu ovog slučaja i da poduzme sve potrebne korake kako bi se osiguralo očuvanje integriteta uposlenika Hitne pomoći. Očekujemo da će odgovorni biti adekvatno sankcionisani, te da će o svemu navedenom ovo Ministarstvo biti obavješteno.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo ostaje posvećeno zaštiti interesa pacijenata i očuvanju povjerenja građana u naš zdravstveni sistem. Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne mjere kako bismo osigurali transparentnost, stručnost i etičnost u svim aspektima pružanja medicinskih usluga - navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva KS na čijem je čelu Haris Vranić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.