open-navfaktor-logo
search
Dani vakufa
Upriličena svečanost povodom rekonstrukcije dijela zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću
Na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF) u Bihaću danas je u okviru manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2023" održana svečanost povodom rekonstrukcije dijela zgrade ove visokoškolske ustanove.
14.05.2023. u 12:16
get url
text

Veliki dio sredstava za rekonstrukciju, osim džematlija, vakifa i prijatelja Fakulteta, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je osigurala putem Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt.

Generalni sekretar ovog sekretarijata Naser El-Hamed je ukazao na značaj obrazovanja, istakavši opredijeljenost institucije kojom rukovodi da podrži projekte vezane za njegovo unapređenje.

- Institucija vakufa u općem smislu igra i igrala je veliku ulogu u svakoj društvenoj zajednici. Zbog toga zahvaljujemo Allahu, dž.š., što postoji jedna takva institucija u islamu, a zahvalni smo i onima koji je prepoznaju i imaju snage i nadahnuća uvakufiti dio imovine. Allah takvima obećava da će im ono što odvoji od imetka nadoknaditi i nagraditi ga na oba svijeta - poručio je El-Hamed.

U svojstvu domaćina, prisutnima se obratio dekan IPF-a prof. dr. Hajrudin Hodžić koji je istakao da je ova rekonstrukcija dijela zgrade već ambijent studiranja i boravka učinila boljim.

- Čini mi zadovoljstvo što realizujemo ovu svečanost i što imamo povoda za nju. Drago mi je što imamo priliku ugostiti naše prijatelje sa kojima ćemo nadam se, ako Bog da, nastaviti raditi na poboljšanju kvalitete ambijenta Islamskog pedagoškog fakulteta - kazao je dr. Hodžić.

Jedan od dragulja koji krase Univerzitet

Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je tokom svog obraćanja istakao kako prostorije i resursi ovog Fakulteta koriste, kako potrebama njegovog obrazovnog procesa, tako i potrebama brojnih aktivnosti na nivou Univerziteta.

- Islamski pedagoški fakultet jedan od dragulja koji krase ovaj Univerzitet. Ovaj fakultet je nesebično dijelio svoje resurse za potrebe drugih fakulteta. Da ne govorim o različitim programima, promocijama, sjednicama i drugim aktivnostima na nivou Univerziteta, a čiji je domaćin Islamski pedagoški fakultet - rekao je dr. Islamović.

FOTO: Mina

U ime muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, prisutne je poselamio njegov prethodnk muftija Hasan-ef. Makić, koji je kazao da se poslovi urađeni na polju rekonstrukcije, kao i njihovi rezultati već vide.

- Riječ je o aktivnosti koja je izuzetno značajna za Fakultet, a evidentno je koliko je urađeno. Uložena su značajna sredstva i urađen je veliki posao na rekonstrukciji zgrade. Ovo je prilika da se zahvalimo našim prijateljima iz Kuvajta i pozovemo da ostanu naši saradnici i prijatelji - kazao je muftija Makić.

Svečanosti je prisustvovao i voditelj Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu pri Upravi za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Ekrem Tucaković koji je istakao da se značaj ovakvih aktivnosti može razumijevati analizom stanja u obrazovnim institucijama u prošlosti.

- Čitajući tekstove o stanju islamskog obrazovanja krajem 19. i početkom 20. stoljeća, vidjet ćemo da su naši mektebi i medrese imali finansijsku krizu, što je nekad rezultiralo radom u lošim uslovima, slabim ili nikakvim primanjima učesnika u nastavnom procesu, a nekad i zatvaranjima. Danas, hvala Bogu, naše obrazovne institucije imaju dobre uvjete rada, što je jedna od dobrih pretpostavki za istraživački rad - rekao je dr. Tucaković.

Šta je rekonstruisano u okviru projekta

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je istakao kako je vakuf neodvojiv od razumijevanja stanja muslimanskih društava, potreba muslimana određenog prostore, te djelovanja u skladu sa tim razumijevanjem.

- Zajedno sa prijateljima iz cijelog svijeta, a danas su s nama prijatelji iz Kuvajta, nastojimo osigurati ono što primijetimo kao potrebu širom Bosne i Hercegovine. Moto ovogodišnje manifestacije je 'Težnja ka savršenstvu i institucionalno djelovanje'. Nastojimo završiti i svečano otvoriti započete projekte, te postavljati kamene-temeljce za naredne. Mi u Vakufskoj direkciji samo služimo vakufu i nije nam teško uložiti trud da biste vi kao studenti i profesori, ali i mi kao narod imali što bolje uvjete - poručio je direktor Zajimović.

U okviru ovog projekta je rekonstruisan veći dio internata, dva amfiteatra, zamijenjeni gotovo svi prozori, te opremljeno osam apartmana. 

Kako je istaknuto tokom svečanosti, rad na adaptaciji Fakulteta je omogućio studentima na Islamskom pedagoškom fakultetu komforno studiranje na Odsjeku islamske vjeronauke, Odsjeku socijalne pedagogije i duhovne zaštite, kao i život u ugodnom ambijentu studentskog doma ovog fakulteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.