open-navfaktor-logo
search
Zasjedali u Bihaću
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća odbacio kompletan tekst Deklaracije svesrpskog sabora
Zaključeno da se pristupi osnivanju i registraciji matičnog ureda bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu
AUTOR: Fena
30.06.2024. u 11:35
get url
text
FOTO: Fena
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća je na sjednici u Bihaću, inicirao organiziranje međunarodne Konferencije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koja će okupiti najrelevantnije evropske i svjetske naučnike i istraživače iz te oblasti.
Sjednici su prisustvovali predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Sjeverne Amerike i predstavnici Bošnjaka iz konsultativnog vijeća zajednica Kosova
Na sjednici, kojoj su prisustvovali i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Kemal Ademović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bečirovića Mehmed Pargan i direktor Instituta za istraživanje zočina protiv čovječnosti i međunarodog prava UNSA Muamer Džananović, donesena je odluka da se u Ured za koordinaciju primi i Bošnjački kulturni savez Slovenije.
Na taj način bošnjačka vijeća iz svih država bivše Jugoslavije kao i Kongres Bošnjačka Sjeverne Amerike čini će Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u narednom periodu.
Na sjednici je zaključeno da se pristupi osnivanju i registraciji  matičnog ureda bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu, čiji bi osnivači bila bošnjačka vijeća iz regiona, a temeljni ciljevi djelovanja odnose se na zaštitu i očuvanje identitetskih posebnosti: jezika, kulture, tradicije i društvenog položaja Bošnjaka u državama regije.
Ured je odbacio kompletan tekst nedavno usvojene Deklaracije sa svesrpskog sabora održanog u  Beogradu, od strane predstavnika Srbije, entiteta Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i predstavnika srpskih institucija i subjekata iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije.
Takva Deklaracija, kako se naglašava, usmjerena je protiv stabilnosti cjelokupnog prostora Zapadnog Balkana. 
- Ured smatra da cilj (Deklaracije) nije samo "razdruživanje" manjeg bh. entiteta, nego integrisanje srpskih teritorija u jednu državnu tvorevinu, kroz narušavanje postojećih državnih granica i odnosa u regionu uz njegovu dezintegraciju, što je suprotno dosadašnjim procesima demokratizacije, saradnje i euro-atlantskih integracija – saopćeno je iz Ureda.  
Tokom posjete i susreta Unsko-sanskom kantonu, održane su javne tribine u Bihaću i Cazinu, te su upriličeni i susreti sa predstavnicima Vlade USK-a i Univerziteta u Bihaću.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.