open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Uskoro konkurs za izbor Uprave RMU "Banovići": Sindikat Mirsada Kukića izgubio reprezentativnost u FBiH
Nadzorni odbor Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići donio je danas odluku o raspisivanju konkursa za izbor Uprave na mandat od četiri godine, a oglas će biti otvoren nakon što saglasnost da resorno ministarstvo FBiH, potvrdio je direktor Rudnika Fadil Kudumović.
20.04.2021. u 16:08
get url
text

Također, danas je za v.d. sekretara ovog privrednog društva postavljen Emir Rahmanović, a prethodno je s te pozicije smijenjen Samir Numanović.

- Samir Numanović je smijenjen zbog neprovođenja odluka Nadzornog odbora, nesazivanja Skupštine Rudnika, prijetećeih poruka koje je upućivao federalnom premijeru i ministru - kaže Kudumović.

Požar u jami

Podsjećamo, u jami "Omazići" RMU "Banovići" 29. marta izbio je požar koji još uvijek gori i ta jama do daljnjeg ne može biti u funkciji. Taj događaj bio je povod da Samostalni sindikat rudara u FBiH, optuži aktuelnu Upravu za nesposobnost. Na čelu pomenutog sindikata u RMU "Banovići" je predsjednik PDA i nekadašnji direktor rudnika Mirsad Kukić.

- Jama je hermetički zatvorena da bi se presjekao dotok zraka i na taj način požar ugasio. Sada pratimo parametre da vidimo kada možemo ući u jamu. Nezahvalno je govoriti koliko sve može trajati. Ne smijemo žuriti, jer je najvažnije je da sačuvamo ljude, a potom i mehanizaciju - navodi Kudumović.

On ističe da je problem s požarima nastao 2013. godine kada je Uprava rudnika na čelu s Mirsadom Kukićem uvela mehanizovano čelo i novo ventilacijsko postrojenje u podzemnu eksploataciju, a da pri tome nije ispunila sve zakonske obaveze po pitanju sigurnosti.

Od 1975. do 2013. godine u dogodilo se 17 egzogenih požara, ističe Kudumović, a od 2013. do danas, čak 16 i to 15 endogenih i jedan egzogeni.

- Svi požari su do sada dešavali su se postepeno, a ovaj posljednji požar jedini je izbio iznenada. Šta se tačno desilo istražit će nadležni organi kada se završi gašenje. Želim da kažem i da jama nije potopljena kao što to tvrde iz Kukićevog sindikata - navodi direktor RMU "Banovići".

Brojnost sindikata

Dodajmo da Samostalni sindikat rudara u FBiH, na čijem je čelu Zijad Lačić, a koji u Banovićima vodi Mirsad Kukić, odlukom Ministarstva rada i socijalne politike FBiH od 8. aprila ove godine više nije reprezentativan.

Naime, utvrđeno je da taj sindikat okuplja 2.743 člana, što je 22,59 posto od uklupnog broja zaposlenih u djelatnosti vađenja ruda i kamena, što je manje od 30 posto, a to je zakonski minimum za priznavanje reprezentativnosti.

{$galerijaFotografija}

kukic-sidikat-reprezentativnost-01.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.