open-navfaktor-logo
search
Izdvajanje oko 10 miliona
Uskoro na snazi zakon o liječenju neplodnosti na teret budžeta Federacije BiH
Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera potvrdila je da će od prvog januara naredne godine početi primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (BMPO), koji je danas usvojio Dom naroda, a ranije Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.
26.05.2022. u 16:43
get url
text

- To znači da će sve žene u FBiH imati pravo na liječenje BMPO-om na teret budžeta Federacije, i to u pravilu do navršene 42. godine bilo da su u braku ili izvanbračnoj zajednici. Imat će pravo na tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje. Iznimno od ovih pravila, ženi se može dati saglasnost stučnog konzilija za BMPO nakon navršene 42. godine, a u skladu sa stručnim smjernicama o biomedicinski potpomognutoj oplodnji – kazala je Bera.

Za provedbu Zakona godišnje će se iz budžeta Federacije BiH izdvojiti oko 10 miliona KM, a odluku o tome će donositi Vlada FBiH svake fiskalne godine što bi značilo da će se povećati i broj parova koji će imati pristup liječenju.

- Svi parovi koji boluju od steriliteta u Federaciji BiH time će dobiti jednak pristup besplatnim uslugama BMPO. S novim pravnim rješenjima otklanjuju se problemi u tretiranju podnesenih zahtjeva parova kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja i različito tumačenje normi, a naročito različit opseg planiranih sredstava – kazala je Bera.

Podsjeća da se novac za finansiranje postupka BMPO do sada izdvajao iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, putem kantonalnih zavoda, ali su razlike u postupanju ovisile od finansijske moći kantona. To je, kako kaže, rezultiralo nejednakim pristupima uslugama i ovoj oblasti pa time i neudjednačenim pristupim parovima liječenju neplodnosti.

Zato će se primjenom izmjena i dopuna Zakona osigurati jednaka prava za sve parove u FBiH kojima je liječenje neplodnosti medicinski indicirano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.