open-navfaktor-logo
search
GSS
Uspješna akcija: Na Prenju pronađen Francuz, ima promrzline ekstremiteta
Pripadnici Gorske službe spašavanja "Prenj" iz Konjica pronašli su u četvrtak navečer francuskog državljanina koji ih je ranije toga dana pozvao i javio da je promrznut i da ne zna gdje se nalazi.
23.11.2023. u 20:56
get url
text

Kako su navali iz GSS-a danas oko 16 sati, zaprimljena je dojava planinara, francuskog državljanina da se nalazi na planini Prenj, na njemu nepoznatoj lokaciji, da je promrzlih ekstremiteta i traži pomoć.

Na osnovu podataka koji su postojali, na teren su izašli njihovi pripadnici sa svojim medicinskim timom.

- Idući prema lokaciji za koju se pretpostavljalo da se francuski državljanin nalazi naišlo se na poteškoće, odron, klizište, vododerine i snijeg, koje su se morale prijeći. Nakon potrage pronađena je izgubljena muška osoba za koju je utvrđeno da je na Prenj došla iz pravca Jablanice, u namjeri da se spusti u Konjic, ali se na lokalitetu konjičke Bjelašnice izgubila i uspjela je pozvati pomoć -kazali su iz GSS-a "Prenj".

Prema izjavi francuskog državljanina, on se kreće od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vijencima.

- Medicinski tim GSS-a 'Prenj' je ukazao pomoć planinaru, gdje su mu konstatirane promrzline ekstremiteta i hitno je pokrenuta transport evakuacija prema bolnici u Konjicu - potvrdili su društvenim mrežama.

U akciji je sudjelovalo deset pripadnika GSS-a "Prenj" Konjic sa svojim medicinskim timom, a akcija je završena u 20 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.