open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Uspješno završeni pregovori sindikata prosvjetnih radnika i Vlade KS, hoće li ipak na proteste 14. februara
Uspješno su završeni pregovori o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, koji su počeli prije pet mjeseci, na nivou pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor SSOOOiO Kantona Sarajevo, saopćio je Sindikat na čijem je čelu Saudin Sivro.    
01.02.2024. u 08:33
get url
text

Jučerašnji sastanak pregovaračkih timova je bio sedmi i posljednji a trajao je duže od tri sata. Kako je saopćeno, neophodno je da danas predsjednici pregovaračkih timova tehnički usaglase konačni tekst ispregovaranog Kolektivnog ugovora nakon čega se o istom trebaju izjasniti Vlada Kantona Sarajevo i Skupština povjereništva Sindikata.

- Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo donese Odluku o davanju saglasnosti na tekst Kolektivnog ugovora i ovlasti premijera Kantona Sarajevo da, u ime Vlade Kantona Sarajevo, potpiše Kolektivni ugovor, neće biti potrebe ispočetka provoditi proceduru pregovora o zaključivanju novog kolektivnog ugovora, koji istječe 30.04.2024. godine i to će automatski značiti da će od 12 zahtjeva Sindikata, koji su traženi tokom organizacije i realizacije trodnevnog štrajka upozorenja i koji se traže Odlukom o organizovanju i održavanju protestnog skupa pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja", u potpunosti biti ispunjena četiri zahtjeva (povećanje koeficijenata svih radnika za minimalno 10 posto, potpisano produženje važećeg Kolektivnog ugovora bez umanjenja stečenih prava, uvećanje najniže plaće za 10 posto od 01.01.2024. godine i povećanje plaća nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu) - saopćio je Sindikat.

Ostalih osam zahtjeva Sindikata, osim zahtjeva za izjednačavanje plata radnika u vrtićima i osnovnim školama s plaćama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja kojem Vlada Kantona Sarajevo u ovoj godini ne može udovoljiti, bit će predmet pregovora između Vlade i/ili Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Sindikata.

Preostalih sedam zahtjeva na kojima će Sindikat i dalje insistirati i tražiti pregovore kako ne bi došlo do održavanja protestnog skupa pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja" i generalnog štrajka su:

1.      strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora,

2.      da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje odmah prestane ugrožavati stečena prava radnika,

3.      da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom/učenicima,

4.      da se uradi novi prijedlog teksta Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada iste ne donese bez saglasnosti Sindikata,

5.      da se isplati pomoć po uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine,

6.      da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima i

7.      promjena zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova.

VEZANI TEKST - Prosvjetni radnici u KS 14. februara idu na proteste, Vlada KS nije ispunila nijedan zahtjev

Podsjećaju da je, nakon realiziranog trodnevnog štrajka upozorenja i nakon što Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vlada Kantona Sarajevo nisu udovoljili svim zahtjevima Sindikata, Kantonalni odbor donio Odluku o organizovanju i održavanju protestnog skupa 14.02.2024. godine pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja".

- Naša borba za ispunjenje svih zahtjeva Sindikata se nastavlja prema odlukama organa Sindikata i uputstvima koje su dobili sindikalni povjerenici - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.