open-navfaktor-logo
search
Prihvaćena apelacija
Ustavni sud BiH: Slavku Bojiću, uhapšenom u aferi "koronaugovori u RS-u", povrijeđena prava
Ustavni sud BiH je, razmatrajući apelaciju Slavka Bojića, jednog od uhapšenih u aferi "koronaugovori u RS-u", zaključio da su Bojiću prilikom određivanja pritvora prekršena prava na ličnu slobodu i sigurnost.
12.01.2022. u 15:14
get url
text

Sud smatra da su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje Bojića na slobodu rezultiralo narušavanjem javnog reda.

- Ustavni sud je zaključio da postoji kršenje prava na ličnu slobodu i sigurnost (u odnosu na zaključak redovnih sudova da su se stekli razlozi za određivanje pritvora) kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima uslijed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda, u smislu odredaba člana 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku RS-a - saopćeno je kratko nakon sjednice Ustavnog suda BiH, dok će detalji ovakve odluke biti naknadno saopćeni.

VEZANI TEKST - Advokat osumnjičenog u aferi "Institut" tvrdi: Od Slavka Bojića tražili da svjedoči protiv Milorada Dodika

Bojić je direktor firme Procontrol Banja Luka, a njegov advokat Dragan Tolimir je prije nekoliko dana izjavio da se protiv njegovog klijenta vodi montiran proces i da je još u pritvoru jer je "odbio da lažno svjedoči protiv Milorada Dodika".

Tolimir je naveo da su prestali svi pritvorski razlozi za zadržavanje Bojića iza rešetaka, a da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

Bojiću i bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću je sredinom decembra pritvor produžen za još dva mjeseca.

Zeljković se sumnjiči za tri krivčna djela zloupotreba službenog položaja, a Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa zloupotrebom u postupku javne nabavke.

Ostala dvojica osumnjičenih u istom predmetu, direktor firme Promeding iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktoru banjalučke firme Travel for fun Saša Marković, ranije su pušteni da se u nastavku postupka brane se sa slobode.

Sva četvorica su uhapšeni 16. septembra ove godine u akciji MUP-a RS-a.

Tužilaštvo RS-a ih sumnjiči da su, koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju RS-a zbog epidemiloške situacije izvazvane koronavirusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, prilikom provođenja postupaka javnih nabavki medicinske opreme oštetili entitetski budžet za oko 790.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.