open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Ustavnopravna komisija: Prijedlog zakona o vanjskim poslovima usklađen s Ustavom BiH
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je da je Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.  
20.09.2023. u 16:01
get url
text

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je, obrazlažući predloženi zakon, kazao da on regulira materiju i odnose institucija BiH u vođenju i provođenju vanjske politike.

Dodao je da na jedan koncizniji način definira šta je čija uloga od strane institucija BiH u provođenju vanjske politike BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Marinko Čavara (HDZ BiH) je kazao da postoji ustavni temelj za donošenje zakona.

- Međutim, mislim da bi ovaj nacrt zakona trebalo doraditi u smislu da bude prepoznato ono što čini pravni sustav. Neprihvatljivo je da se u čitavom zakonu o vanjskim poslovima ni jednom riječju ne spomene zamjenik ministra. On je prepoznat kroz Zakon o upravi, Zakon o Vijeću ministara BiH, mislim da treba biti prepoznat i u zakonu o vanjskim poslovima – naveo je Čavara.

S druge strane, dodao je da nije prepoznata uloga Parlamentarne skupštine BiH.

Kaže da, ako je u nadležnosti institucija BiH vanjska politika, onda bi trebala biti prepoznata uloga i Parlamentarne skupštine BiH.

Isto tako, dodao je kako misli da nije adekvatno ni Vijeće ministara prepoznato.

- Nadam se da će u konačnoj verziji zakona biti prepoznate i ove odredbe koje bi trebale osigurati provedbu svih odredbi Ustava i nadležnosti institucija BiH - kazao je Čavara.

Član komisije Nebojša Radmanović (SNSD) je kazao da je samo dio zamjerki koje je iznio Čavara, te da ih ima još mnogo.

- U ovoj zemlji Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku. Nisam nigdje primjetio da je i iz Ministarstva vanjskih poslova i Vijeća ministara bilo ko upitao Predsjedništvo šta misli o ovome - naveo je Radmanović.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je kazao da je tačno sve što su Čavara i Radmanović kazali, do određene mjere.

Napomenuo je da se o zakonu o vanjskim poslovima prvi put raspravlja u parlamentarnim klupama, „jer nikad do sada on nije ni mogao imati parlamentarnu većinu, do ovog saziva Vijeća ministara BiH“.

Po njegovim riječima, daleko od toga da je savršen, ali definitivno je zakon koji je u datom trenutku na razini Vijeća ministara BiH bio ono što je moguće.

- Nadam se da će se kroz rasprave i usvajanje amandmana doći do kristaliziranja stavova i poboljšanja samog teksta zakona – naveo je Brkić.

Ustavnopravna komisija je utvrdila i da je Prijedlog zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Brkić je kazao da je ovaj zakon, u principu, prepoznavanje i nadogradnja procesa u sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Po njegovim riječima, zakon koji je ranije donesen 2000. godine pokazao je svoje manjkavosti u kontekstu vremenskog okvira za sklapanje određenih ugovora.

- Sada se uvode jasni rokovi za institucije BiH u kontekstu sklapanja međunarodnih ugovora - naveo je Brkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.