open-navfaktor-logo
search
Jednoglasno
Usvojen budžet Grada Sarajeva za 2024. godinu, koji projekti su u fokusu
U Vijećnici je održana 34. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva na kojoj je usvojen Program rada Vijeća za 2024. godinu.
27.12.2023. u 15:08
get url
text

Na početku sjednice, pri razmatranju dnevnog reda, gradonačelnica je, kao ovlašteni predlagač, obavijestila Gradsko vijeće da povlači Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Alipašin Most VI" sa Nacrtom Odluke o provođenju Regulacionog plana "Alipašin Most VI", sadržan u predloženom dnevnom redu te ga Gradsko vijeće nije ni razmatralo.

Gradski vijećnici su, u nastavku sjednice, jednoglasno usvojili budžet Grada Sarajeva za 2024. godinu u iznosu 20.660.500 KM kako je predložen i dopunjen rješenjima iz prihvaćenih amandmana koje je podnio predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 u Sarajevu Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, a koji se odnose na osiguranje budžetskih preduvjeta u 2024. godini za realizaciju programa manifestacije obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 u Sarajevu.

Sastavni dio usvojenog budžeta postali su, između ostalih, amandmani gradske vijećnice Alme Čengić, a koji se odnose na sufinansiranje izgradnje vertikalne platforme za invalidna lica na prvom dijelu stepeništa ulice Orašačka, naselje Pofalići, općina Novo Sarajevo, te na podršku radu gradske dvorane "Mirsad Hurić" Goražde, a gradonačelnica je, kao ovlašteni predlagač, podnijela amandmane s ciljem sufinansiranja obilježavanja 40. godina od početka rada Doma BHRT-a, odnosno ledene plohe za klizanje preko puta Vijećnice.

Usvojeni budžet će, između ostalog, omogućiti i nastavak realizacije započetih te otpočinjanje novih projekata od značaja za grad Sarajevo, iz čega će se, između ostalog, finansirati projekti: obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević, obnova i rekonstrukcija Bistričkog i Koševskog potoka, projekt rekonstrukcije, restauracije i kolorističke obrade fasada u gradu Sarajevu, projektovanje, izgradnja i održavanje biciklističkih staza, projekt Skywalk, projekti obnove predškolskih i školskih objekata i infrastrukture, kao i drugi projekti u funkciji razvoja grada. Usvojena je i Odluka o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu kako je predložena i dopunjena rješenjima iz amandmana koje je podnijela gradonačelnica, a na prijedlog gradskog vijećnika Tonija Vukadina.

Usvajanjem Programa rada Gradskog vijeća i Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu, stvoreni su osnovni uvjeti za rad organa Grada Sarajeva u sljedećoj godini, saopćio je Grad Sarajevo.

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o podizanju multimedijalne instalacije "Sarajevo Olympic Journey". Postavljanje ove instalacije u blizini Olimpijskog centra Zetra uvršteno je u Okvirni program obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84, s ciljem memorije i promocije navedene godišnjice.

U nastavku zasjedanja usvojena je Odluka o podizanju spomen-ploče mladim doktoricama tragično nastradalim u saobraćajnoj nesreći na Marijin Dvoru. Spomen-ploča se postavlja na fasadi objekta na Marijin Dvoru, ulica Dolina, općina Centar Sarajevo, a ima za cilj da trajno sačuva uspomenu na tragično nastradale doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju posebnog značaja za Grad Sarajevo za Udruženje za očuvanje i promociju rok muzike "Ex-Yu Rock Society".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.