open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština
Usvojen Prijedlog izbornog zakona RS-a
AUTOR: Fena
19.04.2024. u 08:17
get url
text
Narodna skupština entiteta RS iza ponoći na 13. posebnoj sjednici usvojila je Izborni zakon RS-a – prijedlog narodnih zastupnika. Za izborni zakon je glasao 51 zastupnik, 11 je bilo protiv, a četiri suzdržana. 
Usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, uz prihvaćen amandman Vlade RS-a.
Narodni zastupnici usvojili su i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a – prijedlog narodnih zastupnika, kao i Zakon o imunitetu RS-a – prijedlog narodnih zastupnika.
Usvojen je i Zaključni izvještaj tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i zaključke u vezi sa tim izvještajem, kao i Odluka o sastavu delegacije Narodne skupštine RS-a u Parlamentarnom forumu Republika Srbija - RS, navodi se u saopćenju NSRS-a. 
Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid osudili su odluke Narodne skupštine RS-a na jednostranom prijenosu nadležnosti sa države na entitet s ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema unutar entiteta.
- Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine - navodi se u njihovom saopćenju.
Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u zemlji. Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana.
OSCE apeluje na Narodnu skupštinu RS-a da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da rade konstruktivno na nivou državnih institucija uz fokusiranje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.