open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Usvojena inicijativa premijera da se sa 50.000 KM pomogne obnova četiri vjerska objekta
Vlada Federacije BiH prihvatila je inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića za izdvajanje po 50.000 KM iz tekuće rezerve ovogodišnjeg Budžeta.
22.12.2022. u 13:52
get url
text

Cil je podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini mostarskoj, Jevrejskoj opštini Sarajevo, Vrhbosanskoj nadbiskupiji Župi sv. Ante Padovanskog, te Islamskoj zajednici u BiH - Medžlisu Islamske zajednice Gradačac, a iz kojih su pristigle molbe za finansijsku pomoć za obnovu objekata vjerskih zajednica.

Kako je obrazloženo u inicijativi premijera, Srpska pravoslavna crkvena opština mostarska uputila je molbu za finansijsku pomoć za interventna sredstva za sanaciju štete i nastavak radova na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Iz Jevrejske opštine Sarajevo stigao je zahtjev za sufinansiranje sanacije fasade Aškenaske sinagoge u Sarajevu, a iz Vrhbosanske nadbiskupije Župe sv. Ante Padovanskog molba za finansijsku podršku za sanaciju u ratu oštećenog krova i fasade postojeće zgrade župnog dvora Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

Iz Medžlisa Islamske zajednice upućena je molba za pomoć u rekonstrukciji Sviračke džamije u Gradačcu.

S ciljem razvijanja dijaloga sa vjerskim zajednicama i cijeneći njihovu važnu ulogu u društvu, kao i veliki doprinos kulturi, humanitarnom i općekorisnom djelovanju, donesen je zaključak kojim je Federalno ministarstvo finansija zaduženo da za narednu sjednicu pripremi prijedloge odluka o odobravanju izdvajanja ovih sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.