open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.
05.10.2020. u 12:45
get url
text

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo danas je počela burno. Zastupnicima iz opozicije nije bilo jasno zbog čega je prijedlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju KS otišao u proceduru po skraćenom postupku, a ne hitnom kako je Kolegij utvrdio.

Zastupnici su uglavnom kritiziraju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zbog toga što su izmjene Zakona došle u Skupštinu po skraćenom postupku, a ne po hitnom kako je to Kolegij Skupštine ranije utvrdio.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić obrazložio je skraćeni postupak:

-Stav vlade je da ovaj zakon ide po skraćenom postupku. Ključna mogućnost je ulaganje amandmana na Zakon. Studenti su zbog pandemije ispaštali i potrebno im je izaći ususret kako ne bi zbog toga obnavljali godinu. Imali smo studente koji su napustili studentske domove, nisu mogli prisustvovati nastavi. Zakon o visokom obrazovanju ima dosta nedostataka i na njemu treba dosta raditi. Znam koji su problemi koji proizilaze iz Zakona o visokom obrazovanju. Na strani sam studenata i profesora - rekao je Krivić.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu ranije je tražio da se poveća broj predmeta iz prethodne akademske godine koji se mogu prenijeti u sljedeću godinu, da se ukinu uslovni predmeti, da se omogući plaćanje školarine u ratama i da se dodatni ispitni termini navedu u Zakonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.