open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Usvojene izmjene Zakona o radu FBiH: Poslodavci mogu zaključivati ugovore sa studentima
AUTOR: Fena
23.04.2024. u 00:22
get url
text
Detalj sa sjednice
Detalj sa sjednice
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu.
Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.
- Povremeni i privremeni poslovi omogućavaju poslodavcu da u toku godine u trajanju od šest mjeseci mogu angažovati studente bilo da se radi o redovnim, vanrednim ili koji studiraju na daljinu. Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.
Nada se da će ovo zakonsko rješenje usvojiti i Dom naroda kako bi stupilo na snagu, te "studentima već tokom ovog ljeta omogućiti da rade". U toku rada, imali bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.
- Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH – podvukao je Delić govoreći o predloženim dopunama Zakona o radu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.