open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Utvrđen Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo
Prijedlog zakona o visokom obrazovanju utvrđen je danas na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, te u skladu s propisanom procedurom upućen u skupštinsku proceduru.
12.07.2022. u 20:34
get url
text

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić rekla je na početku svog obrazlaganja članovima Vlade KS da je tim prijedlogom zakona predviđeno da studenti na javnim visokoškolskim ustanovama plaćaju školarinu obročno u toku studijske godine, posebno za svaki semestar.

U svrhu zaštite studenata, propisana je i procedura zbrinjavanja studenata u slučaju prestanka rada visokoškolske ustanove.

- Također, ovim zakonom studentima su omogućeni razvnovrsni oblici nastave, kao i dualni studiji, gdje će studenti kroz aktivnu nastavu na ustanovi i praktičnu obuku, radom u poslovnom subjektu, sticati, usavršavati, odnosno izgrađivati znanja, vještine i kompetencije - istakla je resorna ministrica, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Dodala je i kako će se sve diplome izdavati na BHS i engleskom jeziku, kao i da će studentima biti osigurano i niz drugih digitalnih usluga. Ovaj zakon prepoznaje i certificirane programe cjeloživotnog učenja, kao i takozvanu "mikrokvalifikaciju", odnosno kratki-mikro integralni program sa ishodima učenja koji doprinose unapređenju vještina, kompetencija u svrhu personalnog razvoja studenata, a sve u svrhu većeg zapošljavanja.

- Zakon daje mogućnost zaključivanja studentskog ugovora o radu za redovne studente u vrijeme studiranja te osigurava diverzitet i dostupnost saradničkog osoblja, kao i veći kvalitet i unapređenje studijskih programa - podvukla je ministrica Nikolić.

- Osnovni cilj zakona o visokom obrazovanju je stvoriti institucionalni okvir koji će omogućiti transformaciju i ojačati tekući proces digitalizaciju visokog obrazovanja, što će dovesti do stvaranja savremenog eko-sistema nauke, visokog obrazovanja, inovacija i poduzetništva, uz objedinjavanje infrastrukture, ljudi, inicijativa i institucija u mrežu koja integrira fizički i kibernetički prostor, omogućavajući harmoniziranje sa Evropskim prostorom visokog obrazovanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.