open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Utvrđuju se kriteriji za dodjelu pomoći domaćinstvima koja su najteže pogođena poskupljenjima za grijanje
Jednokratnu finansijsku pomoć u Federaciji u narednom periodu trebalo bi da dobiju građani koji su posebno pogođeni poskupljenjem grijanja proteklih mjeseci.
17.02.2023. u 07:51
get url
text

Kako nam je rečeno u Vladi Federacije BiH, trenutno se radi na identifikaciji tih kategorija stanovništva.

Ublažavanje utjecaja energetske krize 

Naime, pri Vladi FBiH je formirana Radna grupa koja će utvrditi kriterije za realizaciju pomoći stanovništvu i malim i mikro preduzećima, a koja iznosi 90,4 miliona KM, koliko je planirano u budžetu FBiH za ovu godinu.

Po realizaciji, taj novac će biti refundiran od Evropske unije, a sve u sklopu budžetske podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.

- Tokom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen Bosni i Hercegovini, 28. oktobra 2022. godine, predstavljen je energetski paket za Zapadni Balkan vrijedan 500 miliona eura, od čega je 70 miliona namijenjeno direktno za saniranje posljedica povećanih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u BiH, do čega je došlo usljed globalne inflacije.

U skladu s navedenim, Evropska komisija, odnosno Generalni direktorat za susjedstvo i pregovore o proširenju i Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini, organizirali su više tematskih sastanaka o pripremi i načinu implementacije budžetske podrške za energetske potrebe u Bosni i Hercegovini.

U slučaju budžetske podrške za ublažavanje socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, radi se o ugovoru za izgradnju otpornosti sektora koji ima najbržu proceduru i kojim je Bosna i Hercegovina, prvi put, dobila na povjerenje da programira i samostalno upravlja novcem Evropske unije - naveli su nam iz Ureda za odnose s javnošću FBiH.

Refundacija novca 

Dodaju kako je preduvjet za realizaciju Akcionog plana / Mape puta za ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize bilo usvajanje ovog dokumenta u Vijeću ministara BiH, a što je ispunjeno krajem decembra 2022. godine.

- Ovaj dokument podrazumijeva ispunjenje obaveze Bosne i Hercegovine da, između ostalog, nastavi provoditi redovnu podršku najugroženijoj populaciji i privredi, te da se s tim u vezi usvoje odgovarajući propisi. U skladu s tim, Vlada Federacije BiH bila je u obavezi da 90,4 miliona KM, previđena pomenutim Akcionim planom, planira u budžetu FBiH za 2023. godinu, što je i učinila, te odredila nadležna ministarstva i organe uprave za kreiranje kriterija za realizaciju potrebnih mjera.

Blagovremeno budžetsko planiranje je bio važan korak, s obzirom da budžetska podrška EU-a funkcionira na način da država korisnica, a u ovom slučaju entiteti i Brčko Distrikt BiH, budžetira i isplati sredstva krajnjim korisnicima. Evropska komisija ta sredstva refundira prema unaprijed dogovorenoj dinamici - pojašnjavaju. 

Napominju kako se trenutno očekuje da Vijeće ministara BiH i Evropska unija potpišu finansijski sporazum koji je u proceduri, a preduvjet je za pokretanje procesa refundacije sredstava, odnosno usvajanje programa utroška od Vlade Federacije BiH, te objavljivanje javnih poziva.

Jednokratna finansijska pomoć građanima 

- Radna grupa radi na pripremi, realizaciji ove budžetske podrške. Najvažniji korak je napravljen usvajanjem budžeta Federacije BiH za ovu godinu. Trenutno se izrađuju kriteriji, priprema program utroška, te ostali tehnički detalji. Nakon potpisivanja pomenutog finansijskog sporazuma, moći će se govoriti o rokovima - kažu u Vladi FBiH i dodaju:

- Subvencija ugroženih domaćinstava za prevazilaženje posljedica porasta cijena računa za grijanje podrazumijeva jednokratnu finansijsku pomoć građanima u Federaciji BiH koji su posebno pogođeni poskupljenjem grijanja proteklih mjeseci.

Trenutno se radi na identifikaciji tih kategorija stanovništva, što je uvijek složen zadatak, te se utvrđuju najpravedniji mehanizam koji će pružiti najveću moguću podršku onima kojima je najpotrebnija. Sve ove aktivnosti Radna grupa provodi u skladu sa smjernicama Evropske komisije.

Kada je riječ o podršci mikro i malim preduzećima, radi se o grant sredstvima kojima će se, uz vlastito učešće mikro, malih i srednjih preduzeća, unaprijediti njihova buduća energijska efikasnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.