open-navfaktor-logo
search
Gornji Vakuf
Uvredljivi grafiti uznemirili mještane Krupe: Komšije Hrvati osudili incident
Najoštrije osuđujem ovo i da se što prije počinitelj nađe i da se zna imenom i prezimenom ko je to napravio, da se nijedan narod ne osuđuje u globalu- istakao je Anto
05.08.2019. u 17:13
get url
text

Uvredljivi grafiti na pet automobila i dvije kuće iznenadili su i uznemirili mještane sela Krupa kod Gornjeg Vakufa, u kojem žive Bošnjaci i Hrvati, javlja Anadolu Agency (AA).

"Bit će još Srebrenica" i "Neće ostati balija-Uskoplje" samo su neki od grafita koji su zgrozili mještane Krupe. 

Adis Pokvić je kazao kako je prije nekoliko godina otišao u Austriju da radi. S puta je došao jučer, a sinoć je izašao s prijateljima.

-Jutros dolazim i budim se, pronalazim to na autima šarano i ispisano. Kukavički, katastrofa, kazao je Adis. 

Muhamed Pokvić je rekao kako mu je sin rano jutros rekao da je automobil uništen, a da su grafiti ispisani na kući i ispred nje.

-Prosto me iznenadilo, jer ovdje je bio dobar suživot. Što se tiče komšija i nas to je ok, multietična sredina, nije bilo problema. Komšije je stid da izađu ovdje, jer nam ne mogu pogledati u oči, jer znaju da nisu oni to uradili, rekao je Muhamed, vlasnik kuće na kojoj su ispisani grafiti. 

Natpise je prvi vidio njegov sin Selmir, koji je također iznenađen incidentom.

-Ovo je tačno dirnulo u srce, gdje smo imali baš dobar osjećaj s komšijama. Ovo je prijetnja meni, kući i svemu. Ja sam za suživot ovdje. Po grafitima, motivi su nacionalni, izjavio je Selmir.

Njihov rođak Abid Pokvić je kazao kako nije mogao vjerovati šta se desilo.

-Ne mogu da dođem sebi da se ovo moglo desiti ovdje. Poslije rata, Gornji Vakuf nije imao nikad incidenta. U zavadi nismo ni s kim. Tačno sam iznenađen, kazao je Abid. 

Dopredsjednik Mjesne zajednice Krupa Anto Batinić je najoštrije osudio incident koji se desio u njegovom selu.

-Najoštrije osuđujem ovo i da se što prije počinitelj nađe i da se zna imenom i prezimenom ko je to napravio, da se nijedan narod ne osuđuje u globalu- istakao je Anto. 

Komšinica Marija Subašić je rekla kako su međuetnički odnosi u selu dobri i da nikada nisu imali problema.

-Bombone, čokolade, kad je Uskrs nosimo im jaja. I prije rata se to radilo, njihova nena i mi. Nikad mi s njima nismo nikakvih problema imali, rekla je Marija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.