open-navfaktor-logo
search
Genocid i etničko čišćenje
Uzbuna u medijima i među političarima iz RS-a zbog Rezolucije u Kongresu SAD-a
Američki senatori Rob Portman i Sherrod Brown, te zastupnik Mike Turner, protekle sedmice predstavili su rezoluciju o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma u oba doma američkog kongresa.
06.10.2020. u 15:09
get url
text

U objašnjenju, rezolucija spominje da su "etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao alat rata protiv muškaraca, žena i djece bosanskih muslimana", te da je to "kulminiralo genocidom u Srebrenici 1995. godine, kada je 8.000 muslimanskih muškaraca i tinejdžera zarobljeno i ubijeno.

Upravo ovaj dio digao je na noge medije u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska. Tako su beogradske Novosti objavile tekst "BOŠNjAČKI LOBI U SAD-u ŽIGOŠE SRBE: U Kongresu se sprema rezolucija povodom 25 godina od Dejtona". 

- Pojavljivanje Rezolucije u američkom Kongresu, a povodom četvrt vijeka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ima jasan pečat bošnjačkog lobija u SAD-u, saznaju Novosti iz diplomatskih krugova u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Rezolucija u Kongresu SAD-a: Etničko čišćenje u BiH kulminiralo genocidom
 
 - Dok iz Republike Srpske stižu poruke da je 25 godina Dejtonskog sporazuma značajan jubilej, ovaj dokument u muslimanskom korpusu i Sarajevu, evo nakon četvrt vijeka, i dalje smatraju za veliki poraz jer je spriječio osnivanje unitarne Bosne i Hercegovine - kažu izvori iz diplomatskih krugova.

Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, kazala je da bošnjački lobi ima jasan cilj, a to je diskreditovanje Republike Srpske i srpskog naroda.

- Cilj bošnjačke politike iz Sarajeva je da stavi Republici Srpskoj i srpskom narodu trajni pečat da su genocidni. Ovo je bošnjačka nacionalna politika. Koristi se svaki mogući prostor u međunarodnim krugovima da se ta teza provuče i ozvaniči. Svi Srbi su zločinci za Sarajevo - istakla je Majkić. 

Direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja i profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci kazao je da rezolucije nisu obavezujuće za predsjednika SAD-a, ali mogu da utječu na američko javno mnijenje.

- Ovakvi dokumenti mogu utjecati i na oblikovanje politika ili formiranje mišljenja koje se odnosi na BiH. Očigledno da je bošnjački lobi aktivan u SAD-u i želi da iskoristi američke institucije da postignu određene rezultate - pojašnjava profesor Šolaja.

Glas Srpske pokušava naslovom i tekstom relativizirati sadržaj Rezolucije, kao i odgovornost za genocid i etničko čišćenje, uz poruku "Uzalud rezolucija o Dejtonskom sporazumu u Kongresu SAD-a: Rat u BiH ostaje tragični sukob". 

- Prijedlog rezolucije o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je senator Mike Turner uputio Kongresu SAD-a, nije obavezujući ni za koga i neće mnogo utjecati na zajedničku izjavu sve tri člana Predsjedništva BiH o ratnim sukobima devedesetih godina - tvrde stručnjaci, piše Glas Srpske. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.