open-navfaktor-logo
search
Predmet Bosnalijek
Uzunović danas pred Sudom: Tužilaštvo traži pritvor i blokiranje njegove imovine u višemilionskoj vrijednosti
U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje traži određivanje pritvora uhapšenom direktoru kompanije Bosnalijek Nedima Uzunovića. 
08.12.2021. u 10:30
get url
text

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

VEZANI TEKST - Završeno ispitivanje Uzunovića u Tužilaštvu: Osim direktora Bosnalijeka, bio uhapšen i njegov otac

- Osumnjičeni je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje ga je u zakonskom roku ispitao postupajući tužilac u predmetu koji se odnosi na istragu za koruptivna krivična djela i pranje novca na štetu kompanije Bosnalijek, a u korist osumnjičenih lica i sa njima povezanih lica. Navedene mjere su predložene kako bi se osiguralo nesmetano provođenje istražnih radnji koje se vrše u ovom predmetu - naveli su iz Tužilaštva, uz navođenje inicijala osumnjičenog.

Dodali su da je on pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, te pranje novca.

- Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu predložilo privremenu mjeru koja se odnosi na blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima. Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, kao i pretrese i preglede dokumentacije u kompaniji Bosnalijek - navodi se u saopćenju Tužilaštva. 

Osumnjičeni u ovom predmetu navodno su, koristeći uglavnom sredstva predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, na nezakonit način trgovali dionicama ove sarajevske farmaceutske kompanije. Ključne transakcije dešavele su se preko offshore kompanija iz nekoliko zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.