open-navfaktor-logo
search
Faktor u posjedu tabele
Vakcine antitetanusa raspodijeljene u martu, Dom zdravlja Novo Sarajevo tri mjeseca poslije nije ih podigao iz magacina
Nevjerovatno je da Dom zdravlja Novo Sarajevo tri mjeseca kasnije vakcine nije povukao iz magacina i pored upozorenja iz Higijensko-epiodemiološke službe od početka juna, kaže naš sagovornik
AUTOR: A. S.
20.06.2024. u 09:04
get url
text
Slučaj žene iz Sarajeva, koja nakon što ju je proteklog vikenda ugrizao pas, nije mogla dobiti vakcinu antitetanusa, ni u domu zdravlja, ni u Hitnoj pomoći, dobija nastavak.
Naime, Faktor je u posjedu tabele o raspodjeli vakcina antitetanusa u JU Dom zdravlja KS iz marta ove godine za naredna tri mjeseca.
Raspodjela vakcina antitetanusa po organizacionim jedinicama
FOTO: FAKTOR
Raspodjelu, ukupno 660 doza, po organizacionim jedinicama pripremila je Higijensko-epidemiološka služba zdravstvene ustanove, kojoj je to i posao, još u martu ove godine i pravo je čudo kako Dom zdravlja Novo Sarajevo, kojem je, kako se vidi iz tabele, dodijeljeno 100 doza nije imao nijednu dati pacijentici koju je ugrizao pas.
Razgovarali smo danas sa nekoliko zdravstvenih radnika uposlenih u JU Dom zdravlja KS i svi se slažu u jednom - da se pacijentici nije smio uskratiti antitetanus.
- Nevjerovatno je da Dom zdravlja Novo Sarajevo, ako je još u martu poslana informacija o raspodjeli Ana TE vakcina, tri mjeseca kasnije te doze nije povukao iz magacina i pored upozorenja iz Higijensko-epidemiološke službe od početka juna - kaže jedan od zdravstvenih radnika Doma zdravlja KS.
Naš sagovornik osvrnuo se i na, kako on kaže, "više od 20 miliona KM koji su potrošeni na informacioni sistem u zdravstvu KS".
- Zdravstvene vlasti u KS hvalile su se čuvenim informacionim sistemom koji je plaćen više od 20 miliona KM. Pitam se, a i mnogi drugi sugrađani, na šta su milioni potrošeni ako se pacijenti vraćaju bez dobijene zdravstvene usluge? Nečuveno je da je pacijentici u Domu zdravlja Novo Sarajevo ljekar kazao kako antitetanusa ima u domovima zdravlja Novi Grad i Centar, ali da ga tamo ne može dobiti jer po mjestu stanovanja ne pripada tim zdravstvenim ustanovama. Ako taj informacioni sistem radi, onda je sve uvezano i sve se može unijeti u elektronski karton pacijenta. Isto to su mogli uraditi i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, jer su valjda sve zdravstvene ustanove uvezane u taj informacioni sistem ili nisu - naveo je zdravstveni radnik iz JU Dom zdravlja KS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.