open-navfaktor-logo
search
Bit će kad bude
Vanrednog povećanja penzija u FBiH nema, a za jednokratnu pomoć se ne zna kada će biti ni koliko će iznositi
Mi u Savezu 19. juna imamo Upravni odbor gdje će govoriti o rezultatima ovog sastanka, ali i zauzeti konačan stav o protestima, da li će ih biti ili ne, kazao je Mustafa Trakić
AUTOR: E.D.-Š.
12.06.2024. u 11:49
get url
text
FOTO: Faktor
Vanrednog povećanja penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine u ovoj godini neće biti, rezime je sastanka predstavnika Saveza udruženja penzionera FBiH i Vlade Federacije BiH koji je održan jučer u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.
Penzije su u ovoj godini povećane za 6,55 posto i to pet posto u januaru i 1,55 posto u aprilu. Penzioneri su tražili još minimalno 3,5 posto, ali od toga nema ništa.
Što se tiče, jednokratne pomoći, prema riječima Mustafe Trakića, člana Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, ona će biti, a kada i u kojem iznosu, to niko ne zna.
- Za mene je ovo jučer malo bilo iznenađenje sa kojom ozbiljnošću su prihvatili nas i naše probleme premijer Nermin Nikšić, dopremijeri Toni Kraljević i Vojin Mijatović kao i resorni ministar Adnan Delić sa svojim savjetnicima. Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje smo tražili, to neće biti tako brzo - kazao nam je Trakić.
Penzioneri traže da se penzije ubuduće usklađuju prema rastu prosječne plaće u FBiH i potrošačkoj korpi u odnosu na sadašnje, prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena. Da bi se izmijenio zakon, iz vlade traže da penzioneri angažiraju eksperte u ovoj oblasti. 
Upitali smo da li to znači da nema vanrednog povećanja penzija u ovoj godini kojem se nadaju penzioneri.
- Nema vanrednog povećanja. Ali zato će Vlada FBiH, tako nam je rečeno na sastanku, kroz rebalans budžeta osigurati jednokratnu pomoć, a u kojem iznosu to ne može niko reći - govori Trakić.
Nada je da će jednokratna pomoć biti prije augusta iako iz Vlade FBiH nisu kazali kada se može očekivati rebalans budžeta. 
- Mi smo rekli čim prije, to bolje, do roka koji smo dali za proteste. Nije definisano, ali mislim da će biti prije augusta. S tim se ne bi trebali igrati. Tražili smo povećanje novca za rehabilitaciju, banjsko liječenje. Ono će sa 940.000 KM ići na 2.000.000 KM. Dakle, jučerašnji sastanak ima rezultate - kaže Trakić.
Osvrnuo se na pitanje da li će biti masovnih protesta u septembru.
- Mi u Savezu 19. juna imamo Upravni odbor gdje će se govoriti o rezultatima ovog sastanka, ali i zauzeti konačan stav o protestima, da li će ih biti ili ne - rekao nam je Trakić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.