open-navfaktor-logo
search
Evropski komesar
Varhelyi o usvajanju revidirane državne Strategije: Svi počinitelji moraju odgovarati za zločine
Komesar Evropske unije za politiku proširenja i susjedstva Oliver Varhelyi pozdravio je odluku bh. vlasti da usvoje novu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, naglasivši da zločinci moraju biti kažnjeni, a da porodice žrtava zaslužuju pravdu.
25.09.2020. u 10:47
get url
text

- Pozdravljam konačno usvajanje nove strategije za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dvadeset pet godina nakon kraja sukoba, krajnje je vrijeme za borbu protiv nekažnjavanja ratnih zločinaca. Svi počinitelji moraju odgovarati za zločine, a sve žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu - napisao je Varhelyi na službenom Twitter nalogu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

Radi se o usaglašenom tekstu kojim se, između ostalog, obavezuje Tužilaštvo BiH da će u roku od 90 dana od usvajanja Strategije dostaviti podatke o predmetima i osobama sa takozvane "A" liste, čije je vođenje ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Distrikta Brčko.

Upravo su ti predmeti, koje je Haški tribunal ustupio Tužilaštvu BiH, bili kamen spoticanja zbog kojeg ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu pristajali podržati usvajanje Revidirane strategije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.