open-navfaktor-logo
search
O stanju u BiH
Varhelyi u Evropskom parlamentu: Moraju postojati slobodni izbori u BiH u oktobru kako je i predviđeno
Stanje u Bosni i Hercegovini tema je današnje sjednice Evropskog parlamenta koji zasjeda u Strazburu.
08.03.2022. u 19:03
get url
text

VEZANI TEKST - Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na današnjem zasjedanju Evropskog parlamenta kazao je da stabilnost na Balkanu nikada nije bila važnija i da je predanost evropskom putu Bosne i Hercegovine sada je iznimno važno.

- Mi smo spremni pružiti podršku ovoj evropskoj perspektivi. Puno napora ušlo je u razgovore o izbornoj i ustavnoj reformi međutim još nismo došli do rješenja a do njega moramo doći brzo i bez ikakve odgode i ono mora biti pravedno - kazao je između ostalog Vrhely.

Naveo je da je trideset godina nakon krvavog raspada Jugoslavije sada je došlo do ruske invazije na Ukrajinu i da se rat vratio na evropsko tlo.

- Još jednom svjedoci smo krajnjeg ljudskog stradavanja , milioni ljudu gube život i milioni bježe iz Ukrajine. U zadnjih nekoliko sedmica postalo je jasmo da prva tema koja ima prve prioritete jeste mir i stabilnost. A stabilnost na Balkanu nikada nije bila važnija. Današnja rasprava o BiH dolazi zaista u pravi trenutak. Po prvi put sam se sa čelnicima BiH sastao 2020. i razgovarali smo o tome šta treba učiniti kako bi BiH dobila status kandidata. Sporazum o Mostaru nakon dugogodšnje blokade bio je prelomni trenutak i došlo je do pomaka nakon godina zastoja.

Nažalost, 2021. godina je bila izgubljena godina za BiH, iako to nije bila izborna godina nije došlo ni do kakvog značajnog napretka provedbe 14 ključnih prioriteta. Zapravo je došlo do sve većih političkih podjela u zemlji i to na različitim nivoima. Ove podjele su se pogoršale zbog toga što novi Visoki predstavnik u BiH nije priznat i došlo je do bojkota državnih institucija. Sve to negativno utječe ne samo na put BiH prema EU nego i na svakodnevni život građana i na poslovanje firmi.

VEZANI TEKST - Europarlamentarci: EU treba uvesti sankcije Dodiku i preispitati finansiranje projekata i pomoći RS-u

Treba nam konstruktivni dijalog i politička volja kako bi sve strane renule prema evropskom putu. A to je tim važnije s obzirom na međunarodni kontekst i napad Rusije na Ukrajinu. Predanost evropskom putu BiH sada je iznimno važno jer mi smo spremni pružiti podršku ovoj evropskoj perspektivi. Puno napora ušlo je u razgovore o izbornoj i ustavnoj reformi međutim još nismo došli do rješenja a do njega moramo doći brzo i bez ikakve odgode i ono mora biti pravedno. Moraju postojati slobodni izbori u oktobru kako je to predviđeno - naveo je Varhely u svom govoru, te dalje nastavio: 

- Osim toga treba osigurati budžetska sredstva za Centralnu izbornu komisiju kako bi se proveli izbori.

Kontinuirani bojkot Predsjedništva i Vijeća ministara na različitim nivoima može dovesti do blokade investicija iz raznih izvora a to obuhvata i ekonomski investicijski plan. Nekoliko puta sam istaknuo u razgovorima sa predstavnicima RS-a da postoji potreba da se poduzmu hitne mjere za deeskalaciju kako bi se izbjegla negativna retorika i kako bi se vratili u državne institucije i osigurali njihovo puno funkcioniranje.

Utjecaj se već vidi, prije dvije sedmice pokrenuli smo investicijski paket kako bismo potaknuli 21 projekat na području energetike i saobraćajne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Kazao je kako će se potpisati odobrenje za sredstva namijenjena za ove projekte tek kada budu upotpunosti funkcionirale državne institucije.

- BiH ima ključnu ulogu za budućnost Zapadnog Balkana. Budućnost ove regije je u EU. Umjesto unutarnjih sukoba naglasak treba biti na pozitivnom i perspektivnom putu prema EU jer to nosi mnoge koristi za sve. To je put koji će donijeti stabilnost, blagostanje i mir i to dugoročno - naveo je Varhelyi.

U zaključnom obraćanju podsjetio je da se BiH izjasnila u skladu sa stavom Evropske unije povodom Ukrajine i da to pokazuje da BiH podržava svoj put ka EU.

- Međutim, trebamo biti svjesni unutrašnjih tenzija. Komandant EUFOR-a odlučio je udvostručiti broj trupa, ali je to samo mjera predostrožnosti jer trenutno ne postoji prijetnja po sigurnost - kazao je on.

Naglasio je da ovaj potez predstavlja posvećenost EU stabilnosti i miru u BiH.

- Očekujemo reforme i ispunjenje 14 prioriteta EU. Njihovo ispunjavanje je jedino što može približiti BiH članstvu u EU - zaključio je komesar Varhelyi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.