open-navfaktor-logo
search
Dali su svoj maksimum
Veladžić: Zatvara se međunarodna spasilačka operacija u Hatayu, vraćamo se ponosno u svoju zemlju
Spasilačka internacionalna misija u Hataju nema više svrhu ostanka, zato što već drugi dan ne dobijamo dojavu o pronađenim živim osobama, izjavio je za Agenciju Mina Dženadin Veladžić, predsjednik Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH).
15.02.2023. u 15:25
get url
text

Brojni spasilački timovi raspoređeni u Antakiji na istoku Turske već su otišli ili se spremaju za odlazak. Kamp GSS FBiH sa 70 spasilaca je već rasformiran, a za polazak se čeka povratak timova sa terena. 

Prema informacijama kojima raspolaže novinar na terenu Sedin Salić, i ured Centra za koordinaciju operacija na terenu (On-site Operation Coordination Centre - OSOCC) trebao bi biti zatvoren  krajem dana.

Odlaskom spasilaca iz Hataya potvrdile su se ranije najave da se ulazi u završnu fazu potrage i spašavanja nakon razornih zemljotresa, koja podrazumijeva čišćenje i sanaciju terena.

- Sporadične slučajeve spašavanja koji se dese, mogu riješiti lokalni, nacionalni spasilački timovi koji su već tu na terenu. Pomoć koju smo mi ovdje pružili je završena. Sad na teren dolaze timovi koji će raditi asanacije terena, izvlačenje tijela, čišćenje ruševina, a to nije spasilački posao - pojasnio je Veladžić. 

Članovi GSS-a su prethodnih dana bili ispomoć lokalnim timovima u potrazi i spašavanju stradalih u zemljotresima. Tri tima GSS-a FBiH i danas su na terenu od jutarnjih sati.

- Ukoliko ne bude nikakvih potreba za spasilačkim akcijama, mi se pakujemo i krećemo večeras ili rano ujutro - dodao je Veladžić.

U narednom periodu će analizirati rezultate njihovog rada na terenu.

- Ovo je ogromno iskustvo za GSS FBiH, odavde će spasioci doći puno bogatiji za iskustvo spašavanja - naglasio je Veladžić.

Dodao je i kako su timovi GSS FBiH dobili pohvale od koordinacijskog tijela UN-a, koji je bio cjelokupni organizator svih intervencija.

- Dobili smo pohvale i od turske vlade, od AFAD-a, koji je koordinirao timove. Naši psi su imali učinkovitost od sto posto. Tamo gdje su oni markirali, uvijek je pronađena žrtva zemljotresa. Naši timovi, gdje god su izašli na teren, dali su svoj maksimum. To je ono što mi nosimo odavde. Vraćamo se ponosno u svoju zemlju - poručio je Veladžić.

Prema dosadašnjim informacijama, broj poginulih u zemljotresima koji su 6. februara pogodili jug Turske porastao je na 35.418.

Brojne spasilačke ekipe, među kojima i GSS FBiH, predano su radile na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Značajno je istaknuti da je turska novinska agencija Anadolija objavila i listu broja spasilačkih ekipa koje borave na prostoru Turske, u svim provincijama, i koje danonoćno daju sve od sebe da pomognu turskom narodu, a naša zemlja je u vrhu te liste.

Osim brojnih timova GSS-a, u Turskoj borave i timovi civilne zaštite, kao i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.