open-navfaktor-logo
search
Još jedan apsurd
Velika Kladuša ima dva budžeta, načelnikov i OV-a: Zbog Fikreta Abdića upućena apelacija Ustavnom sudu FBiH
Općina Velika Kladuša susrela se s još jednom apsurdnom situacijom jer je Općinsko vijeće usvojilo budžet Općine za ovu godinu, a potom je velikokladuški načelnik Fikret Abdić proglasio "svoj" budžet, što je situacija koju može, prema očekivanjima vijećnika, raspetljati samo Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine.
12.04.2023. u 12:43
get url
text

VEZANI TEKST - Općinsko vijeće Velika Kladuša u hodniku usvojilo budžet, načelnik Abdić na potezu da se izbjegne blokada

Većina u Općinskom vijeću Velike Kladuše je, preko premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, uputila apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog odluke načelnika Fikreta Abdića kojom je proglasio budžet Općine za 2023. godinu i objavio ga u Službenom glasniku Općine Velika Kladuša.

Abdić je budžet proglasio 3. aprila, tri dana nakon što je većina vijećnika, njih 15 od 28, usvojila budžet Općine. Ovu većinu čine vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, SDP-a, DNZ – Krajiške stranke i Nezavisnog kluba.

Abdić i vijećnici njegove Laburističke stranke, naime, ne priznaju odluke većine u Općinskom vijeću koja je krajem januara izabrala Biseniju Mušedinović (SDA) za predsjedavajuću Općinskog vijeća. Odlukama koje osporava većina Abdić je onemogućio Mušedinović korištenje pečata Općinskog vijeća, a u posljednje vrijeme onemogućava novoj većini da koristi vijećnicu Općine pa se sjednice vijeća održavaju u hodniku, što je bio razlog nove tužbe vijećnika. O svemu ovome Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona vodi istragu.

- Načelnik je proglasio budžet, što nije mogao uraditi ni ustavno ni zakonski jer je Općinsko vijeće prije isteka zakonskog roka 31. marta usvojilo budžet, ali taj budžet Abdić nije htio objaviti u Službenom glasniku čime je počinio prekršaj, već je objavio svoj budžet. Općinsko vijeće je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu, očekujemo povratnu informaciju. To je jedini pravni lijek koji nam je bio na raspolaganju i samo je Ustavni sud mjerodavan – istakao je Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše.

VEZANI TEKST - Abdić novoj predsjedavajućoj Vijeća uzeo pečat, vijećnik dobio prijetnje smrću, ignoriše inspekciju...

Sada je pitanje koji se budžet primjenjuje jer onaj kojeg je usvojilo Općinsko vijeće nije objavljen u Službenom glasniku, a ovaj kojeg je proglasio Abdić je predmet spora.

- Ja pretpostavljam da se troše sredstva po budžetu kojeg je proglasio načelnik iako je svako to trošenje na neki način nezakonito – kazao je Veladžić.

Iznos i jednog i drugog budžeta je isti, ali su vijećnici na budžet kojeg je predložio Abdić usvojili 33 amandmana kojim su preraspodijelili oko 1,5 milion KM.

Ocijenili su da je budžet kojeg je proglasio načelnik napravljen po mjeri Abdića i Laburističke stranke.

- Mi smo kroz te amandmane i budžet htjeli iskazati potrebe građana za koje smo preusmjerili sredstva sa nekih političkih projekata. Naprimjer, program Zajedničke komunalne potrošnje kojeg realizira Javno preduzeće Komunalije bespotrebno je rastao za 700.000 KM, to povećanje nije opravdano. Također smo išli amandmanima na odluke o izvršenju budžeta. Te odluke je donosio načelnik i to je bilo isključivo prema njegovom mišljenju. To su bile neke ciljane grupacije, udruženja, politički projekti koji nisu održivi, nisu odraz potreba građana. Sada se u davanje mišljenja na te odluke uključuje vijeće. Želimo da trošenje sredstava bude pod kontrolom predstavničke vlasti – rekao je Veladžić.

VEZANI TEKST - I vijećnik i direktor javnog preduzeća: Đogić kaže da nije u sukobu interesa iako je zakon propisao nespojive funkcije

Nakon same sjednice Općinskog vijeća kada je usvojen budžet rečeno je da su amandmanima, između ostalog, prerasporedili novac za pomoć porodiljama, stipendije studentima, sport, za borbu protiv droge, za start-up projekte, mlade bračne parove, poljoprivredu, rješavanje problema pasa lutalica, za prijevoz djece sa poteškoćama u razvoju...

Veladžić je naglasio da će vijećnici nastaviti raditi, te da im je cilj da se suprotstave autokratiji.

Podsjetio je da se Tužilaštvo USK 29. marta oglasilo saopćenjem u kojem su, između ostalog, istakli da je istraga Tužilaštva neovisna od rada i odluka predstavničkih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, te da se istraga ne može tretirati kao prethodno pitanje od čijeg rješavanja zavisi rad i donošenje odluka drugih nadležnih organa pa tako ni Općinskog vijeća Velika Kladuša kao što je u konkretnom slučaju budžet Općine Velika Kladuša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.