open-navfaktor-logo
search
Dali mišljenje
Venecijanska komisija: Sudije Ustavnog suda morale bi imati 10-15 godina iskustva, etnička pripadnost nije kriterij
AUTOR: Istraga/Faktor
25.06.2024. u 14:09
get url
text
Venecijanska komisija preporučuje da se dodatno doradi ili pojasni formulacija "istaknuti pravnici" u članu VI Ustava BiH utvrđivanjem minimalnog nivoa profesionalnog pravnog iskustva u rasponu od, naprimjer, 10 do 15 godina i daljnjim navođenjem pravnih profesija ( tj. sudije, profesori prava, advokati itd.) obuhvaćeni su ovim pojmom, navedeno je u Mišljenju Venecijanske komisije dostavljenom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, objavila je Istraga.
Ovim stavom je, faktički, potvrđeno da izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH nije u skladu sa međunarodnim standardima jer bivši HDZ-ov kadar kojeg su nadavno zastupnici HDZ-a i Trojke izabrali za sudiju ne ispunjava uobičajene kriterije od 10 godina iskustva u pravosuđu ili advokaturi.
- Minimalni kriteriji i kvalifikacije za kandidate za sudije ustavnog suda znatno se razlikuju među državama članicama Vijeća Evrope. Dok nekoliko zemalja zahtijeva da je dio članova ustavnog suda prethodno bio sudija, to nije uobičajeno. Umjesto toga, češće je da zemlje zahtijevaju pravno obrazovanje i određeno profesionalno iskustvo u bilo kojem pravnom području (što uključuje i pravosuđe) ili navode prethodno profesionalno iskustvo sudije kao jedan od nekoliko načina da postanete ustavni sudija. Zahtjev za prethodnim iskustvom, bilo kao sudija, naučnik ili drugi pravni stručnjak, kreće se od pet do 20 godina, pri čemu se čini da većina pada između 10 i 15 godina - navedeno je u mišljenju Venecijanske komisije.
Venecijanska komisija, dalje, ističe da bi sastav Ustavnog suda trebao odražavati što je više moguće različitost zemlje u pogledu spolnih, etničkih, jezičkih, vjerskih ili drugih kriterija, jer bi takav pluralizam ojačao legitimitet i povjerenje javnosti u Ustavni sud.
- Kada je u pitanju "etnički kriterij pri izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na način da se pri izboru sudija treba ili mora voditi računa o nacionalnom paritetu ili jednakoj nacionalnoj zastupljenosti sudaca iz različite etničke zajednice u Bosni i Hercegovini?", Venecijanska komisija primjećuje da trenutno član VI Ustava ne sadrži nikakve etničke kriterije, za razliku od ustavnih odredbi o drugim državnim institucijama, niti propisuje da svaki konstitutivni narod ima dva mjesta u Ustavu. Sud Bosne i Hercegovine. Neutralna formulacija u Ustavu kada je riječ o ustavnim sudijama jasno pokazuje namjeru sastavljača: Ustavni sud treba biti uspostavljen kao istinski federalno tijelo, a ne po etničkim kriterijima - navedeno je u Mišljenju.
Dakle, tvrdnje lidera Trojke da je Hrvatu Matu Tadića zamijenio Hrvat Marin Vukoja ne stoje, jer i Ustav BiH i Venecijanska komisija jasno navode da se sudije Ustavnog suda BiH ne biraju po etničkim kriterijima.
- Nadalje, za sudije Ustavnog suda ne bi se trebalo smatrati da zastupaju – a još manje da djeluju u interesu – određenih izbornih jedinica u zemlji ili da ih se smatra da to čine. Time bi se narušio autoritet i nepristranost Ustavnog suda kao institucije koja se rukovodi vladavinom prava, a ne interesima političkih birača. U tom kontekstu, Venecijanska komisija podsjeća i na svoje prethodno Mišljenje o prijedlogu pravila glasanja za Ustavni sud Bosne i Hercegovine, u kojem se izjasnila protiv uvođenja etničke pripadnosti suca kao elementa odlučivanja - navedeno je u Mišljenju.
Venecijanska komisija dalje konstatuje da "težnja ka 'nacionalnom paritetu ili istoj etničkoj zastupljenosti' sudija iz različitih etničkih zajednica zapravo bi uvela sistem etničkih kvota u Ustavnom sudu, što je suprotno slovu i duhu Ustava Bosne i Hercegovine, kako je obrazloženo iznad. Venecijanska komisija stoga to ne može podržati".
- Strogi etnički zahtjevi ili kvote nisu u skladu s posebnom ulogom i odgovornošću Ustavnog suda kao federalne institucije koja odražava i služi vladavini prava - navedeno je u Mišljenju.
Sudije, piše Venecijanska komisija, djeluju u Ustavnom sudu u ličnom svojstvu.
- Član 96. Poslovnika dodatno regulira nespojivosti dužnosti sudije Ustavnog suda, propisujući, između ostalog, da je položaj sudije Ustavnog suda nespojiv s članstvom u političkoj stranci, političkoj organizaciji, zakonodavnoj, izvršnoj ili drugoj sudbenoj vlasti u Bosni i Hercegovini ili entitetima i Brčko Distriktu - navedeno je u Mišljenju.
Marin Vukoja je, podsjećamo, bio kandidat HDZ-a BiH za delegata u Domu naroda PSBiH.
Kompletno mišljenje Venecijanske komisije možete pročitati ovdje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.