open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
Vijeće ministara BiH da za mjesec izmijeni Izborni zakon radi uvođenja skeniranja lične karte i otiska prsta
Zadužuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da uz konsultacije s Centralnom izbornom komisijom Bosne i Hercegovine u roku 30 dana uputi u proceduru izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u cilju uvođenja novih tehnologija u izborni proces. Ovo je navedeno u inicijativi koju je uputio predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šerif Špago.
31.10.2023. u 07:41
get url
text

VEZANI TEKST - CIK predstavio najsavremeniju opremu na biračkim mjestima: U planu modernizacija izbornog sistema

On je zatražio da ova inicijativa bude razmotrena danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i to po hitnom postupku.

Špago je u obrazloženju naveo da se kao jedan od problema u dosadašnjoj praksi pojavila sporost u brojanju glasova i kašnjenje u njihovoj objavi jer se glasovi prebrojavaju ručno i tako se unose i podaci, što stvara rizik od raznih manipulacija.

Stoga je, dodao je Špago, potrebno uvesti nove savremene tehnologije, konkretno elektronsku identifikaciju birača putem uređaja za skeniranje lične karte, otiska prsta na biračkom mjestu i skeniranje glasačkih listića.

- Na taj bi način birači sa samom mjestu bili identificirani na dva načina i bile bi spriječene manipulacije u vidu takozvanog bugarskog voza, dok bi skeniranjem listića nakon glasanja glasovi bili automatski registrirani – naveo je Špago.

Da bi ove tehnologije bile uvedene, osim što trebaju značajan novac i obučeni kadrovi, preduvjet je izmjena i dopuna zakona i potom podzakonskih akata.

Inicijativa je, kako je pojašnjeno, podnesena da bi na vrijeme bilo izvršeno sve što je potrebno za uvođenje novih tehnologija i kako bi lokalni izbori iduće godine bili provedeni na taj način.

Nedavno je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, za Nezavisne rekao da je Evropska unija već pomogla nabavku hardvera, odnosno opreme za skeniranje otiska prsta i lične karte, te da bi ta oprema mogla pokriti 165 biračkih mjesta u deset općina. Tada je kazao da je i SAD spreman kroz USAID omogućiti nabavku skenera kako bi bili spriječeni "bugarski vozovi", lažni birači i slične manipulacije.

"Bugarski voz" je nepravilnost i manipulacija gdje birač dobije popunjen listić, ide na biračko mjesto gdje dobija prazan listić koji stavlja u džep, a ubacuje onaj popunjeni, a ove prazne iznosi i tako ukrug.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.