open-navfaktor-logo
search
Objavljeno
Vijeće ministara BiH odlučilo: OSA izuzeta iz pravilnika o reprezentaciji
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izuzelo je Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine iz Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju.
24.01.2024. u 08:35
get url
text

Ovakve izmjene i dopune Pravilnika objavljene su u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Time je OSA BiH postala četvrta institucija koja je izuzeta iz ovog pravilnika, kojeg pak mora poštovati ostalih 70 bh. institucija. 

Obavještajno-sigurnosna agencija mora donijeti svoj pravilnik o reprezentaciji. Po Pravilniku iz kojeg su izuzeti, iznos za ove troškove bio ograničen na maksimalno 60.000 KM godišnje. Reprezentacija je pravo na korištenje budžetskog novca za ugostiteljske usluge, "a u vezi sa poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg djelokruga rada institucije, radi održavanja službenih i poslovnih kontakata i prijema gostiju".

Prije OSA-e je Vijeće ministara BiH izuzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz Pravilnika, i to 2015. godine, potom Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Ured za reviziju. 

Ove institucije imaju svoje interne akte o reprezentaciji koji pak nisu javno dostupni na web stranicama.

Poznato je, na primjer, da je Predsjedništvo BiH 2022. godine na reprezentaciju potrošilo 162.890 KM. Ovaj podatak je poznat zahvaljujući izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH. Prije izuzeća iz Pravilnika koje je Vijeće ministara BiH usvojilo 2014. godine, Predsjedništvu BiH je iznos novca za reprezentaciju bio ograničen na maksimalno 150.000 KM godišnje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.