open-navfaktor-logo
search
Različita stajališta
Vijeće ministara BiH: Ubrzati proces ratifikacije ugovora o granici BiH s Hrvatskom
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvještaj o dosadašnjim aktivnostima u vezi s razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje će Ministarstvo civilnih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH.
20.11.2023. u 18:25
get url
text

Državna komisija za granicu BiH će u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnoviti kontakt s partnerima iz Hrvatske i nastaviti saradnju na dinamiziranju procesa ratifikacije Ugovora o granici između BiH i RH.

U izvještaju se navodi kako je Ugovor o granici između dvije zemlje potpisan još 30. juna 1999. godine, skupa s pripadajućih 86 listova karte TK I: 25000. Do danas nijedna ugovorna strana, ni Bosna i Hercegovina, a ni Republika Hrvatska, nisu ratificirale Ugovor o granici.

Predstavnici dvije države su ranije iskazali i različita stajališta u vezi s potpisanim Sporazumom o prioritetima u provedbi Ugovora o državnoj granici.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju Radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije 2024. - 2028. i pratećeg akcijskog plana za njenu provedbu u ovom razdoblju, uz prihvaćenu korekciju na sjednici.   

Uz predstavnike Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i parlamentarne komisije za nadzor i praćenje rada ove agencije, u Radnu skupinu su imenovani predstavnici nadležnih ministarstava BiH, državnih i institucija Vijeća ministara BiH, entitetskih ministarstava i institucija Brčko distrikta BiH, kao i kantonalnih institucija zaduženih za borbu protiv korupcije.       

Zadatak Radne skupine je da izradi i Vijeću ministara BiH dostavi nacrt strategije za borbu protiv korupcije 2024. – 2028. i akcijski plan za provedbu strategije u roku od četiri mjeseca od dana donošenja ove odluke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.