open-navfaktor-logo
search
Telefonska sjednica
Vijeće ministara BiH usvojilo program ekonomskih reformi za period 2023-2025.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023-2025. godine, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.
20.03.2023. u 10:16
get url
text

Program ekonomskih reformi 2023-2025. godine izrađen je prema smjernicama Evropske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnom i entitetskom nivou.

Fokus je na 25 reformskih mjera u okviru strukturnih reformi koje su prepoznate na svim nivoima vlasti kao značajne za snaženje konkurentnosti i uklanjanje prepreka ekonomskom rastu i razvitku Bosne i Hercegovine u trogodišnjem periodu. Sastavni dio Programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir čiju izradu su koordinarali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo finansija i trezora BiH, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Strukturne reforme sadržane u ovom programu, u skladu sa smjernicama Evropske komisije, organizirane su u 13 područja i uključuju upravljanje javnim finansijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, prometa, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne zaštite i inkluzije te zdravstvene zaštite. Kao tri ključna izazova izdvojena su povećanje učinkovitosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom saradnjom i koordinacijom svih nivoa vlasti te upravljanje javnim finansijama.

Izradu ovog važnog dokumenta koordinirala je Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine zajedno s Ministarstvom finansija RS-a i Federalnim zavodom za programiranje razvoja u skladu sa svojim nadležnostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.