open-navfaktor-logo
search
Usaglašeni tekst
Vijeće ministara usvojilo Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, prihvaćeni zahtjevi Bošnjaka
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj vanrednoj sjednici Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.
24.09.2020. u 11:32
get url
text

Radi se o usaglašenom tekstu kojim se, između ostalog, obavezuje Tužilaštvo BiH da će u roku od 90 dana od usvajanja Strategije dostaviti podatke o predmetima i osobama sa takozvane "A" liste, čije je vođenje ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Distrikta Brčko.

Upravo su ti predmeti, koje je Haški tribunal ustupio Tužilaštvu BiH, bili kamen spoticanja zbog kojeg ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu pristajali podržati usvajanje Revidirane strategije.

Statistički prikaz procesuiranja predmeta krivičnih djela ratnih zločina protiv lica sa "A" liste trebaju sadržavati sljedeće podatke: broj lica koja su pravosnažno presuđena (uključujući podatke o vrsti presude - oslobađajuća/osuđujuća), broj lica čiji se predmeti nalaze u žalbenom postupku, broj lica koje čekaju prvostepene odluke, broj lica koja su trenutno pod istragom, broj lica protiv kojih je obustavljena istraga, broj lica protiv kojih nije pokrenut postupak, odnosno koji još uvijek nisu uzeti u rad od 2004. godine, odnosno od momenta kada su predati Tužilaštvu BiH.

Revidiranom strategijom su tužilaštva obavezana da će kao prioritetne rješavati najsloženije predmete ratnih zločina, sa posebnim fokusom na one predmete sa "A" liste. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH će u roku od 30 dana od dana usvajanja Revidirane strategije usvojiti smjernice za glavne tužioce o donošenju obavezujućih uputa tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina, kako bi ih obavezali na provedbu Revidirane strategije i uputa Nadzornog tijela, kao i njegovih preporuka.

Glavni tužioci će na osnovu smjernica donijeti obavezujuće upute u roku od mjesec od dana usvajanja smjernica.


2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.