open-navfaktor-logo
search
Vitalni interes Bošnjaka
Vijeće naroda RS-a sutra o Zakonu o nepokretnoj imovini
Vijeće naroda Republike Srpske bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Zakon o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština RS-a, a u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.
23.01.2023. u 12:37
get url
text

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa u pogledu zakona koji je donio NSRS u vezi s nepokretnom imovinom.

Delegat u tom klubu Adil Osmanović je tada izjavio Feni da je od osama delegata, pet Bošnjaka iz probosanskih stranaka glasalo "za", a tri delegata iz SNSD-a su bili protiv, što nije bilo dovoljno da se ospori ta odluka.

Osmanović je danas izjavio da će kao Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda, bar ovih pet od ukupno osam, iznijeti svoj stav, a on je u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH da je titular državne imovine jedino država Bosna i Hercegovina i da ne vide nijedan razlog zašto se ponovo NSRS upustio u tu proceduru, da ponovo donosi takav zakon kojeg je Ustavni sud prošle godine proglasio nevažećim.

- Ne znam kako će se dalje odvijati diskusija, ali s obzirom na to da SNSD sa svojim koalicionim partnerima, od ukupnog broja delegata u Vijeću naroda ima većinu, cijenim da će donijeti odluku da se time ne krši pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda - naveo je Osmanović.

Pojasnio je da onda taj zakon ide dalje u proceduru, a to podrazumijeva da se formira komisija Vijeća naroda i komisija NSRS-a, koja će ponovno razmatrati pitanje tog zakona.

Ukoliko se ona ne usaglasi, konačnu odluku o tom zakonu donosi Ustavni sud RS-a.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.