open-navfaktor-logo
search
Zajednička izjava
Vijeće za implementaciju mira uputilo oštre kritike vlastima u Republici Srpskoj
Ambasadori zemalja - članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council - PIC) izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate.
22.03.2023. u 19:08
get url
text

Upravni odbor PIC-a, kazali su, osuđuje fizičke napade na novinare i predstavnike civilnog društva do kojih je došlo 18. marta u Banja Luci i očekuje od svih u Republici Srpskoj, uključujući i najviše zvaničnike, da se suzdrže od štetnih i opasnih komentara koji doprinose stvaranju atmosfere straha među novinarima i aktivistima.

- Ponovna kriminalizacija klevete i uvrede dala bi organima vlasti Republike Srpske prekomjerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja medija, civilnog društva i građana koji žive u u Republici Srpskoj. Upravni odbor PIC-a apelira na vlasti Republike Srpske da prestanu s aktivnostima kojima se ušutkuju nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu, te očekuje povlačenje nacrta zakona sa dnevnog reda Narodne skupštine RS - saopćili su.

Najavljeno usvajanje zakona Republike Srpske o nevladinim organizacijama, kako navode, predstavljalo bi dodatni korak unazad, čime bi se stigmatizirali nezavisni glasovi u RS-u i ugrozili demokratski procesi.

- Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namjerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS-u. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopćenju iz OHR-a - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.