open-navfaktor-logo
search
Većina žene i djeca
Više od deset bh. državljana u Pojasu Gaze: Čekali smo pomoć od institucija, ali ništa
Više od deset bh. državljana i njihovih srodnika nalazi se u Pojasu Gaze, tačnije u blizini graničnog prijelaza Rafah. Ovo područje osim što je neuvjetno za život na meti je vojnih aktivnosti.  
05.01.2024. u 11:07
get url
text

VEZANI TEKST - Dio bh. državljana izašao iz Gaze

Među neevakuiranim bh. državljanima je i porodica Hagag. Sin bh. državljanke Munire Hagag nalazi se trenutno u Italiji. Kaže da gubi nadu da će njegovi najmiliji napustiti Pojas Gaze i preći na sigurno.

- Situacija u kojoj živi moja porodica ne može biti teža. Čekali smo pomoć od institucija, ali ništa… Samo su nam govorili da rade na tome, davali su nam obećanja da će ih uspjeti evakuirati i govorili da budemo strpljivi. Na kraju ono što imamo kao informaciju je da smatraju da ne mogu ništa učiniti za moju porodicu. Moja porodica je izgubila nadu i sada ne mogu ništa učiniti, osim čekati smrt - rekao je za N1 Abdurahman Hagag.

Objašnjava da je pokušao komunicirati sa ambasadom BiH u Kataru, ali da ni od jedne uključene strane u procesu nije dobio odgovore.

- Niko nam nije pomogao, moji se tamo osjećaju kao taoci. Umoran sam od pozivanja nadležnih svih dana i praznih obećanja. Samo slušam da trebam sačekati. Bio sam u stanju šoka kada sam čuo da su odustali od slučaja moje porodice. Ako se mojoj porodici nešto dogodi, za njihovu smrt će biti odgovorni i ljudi u Ministarstvu vanjskih poslova i u ambasadama u Egiptu i Izraelu - poručuje uznemireni sin bh. državljanke Abdurahman Hagag.

Većina neevakuisanih bh. državljana i njihovih srodnika su djeca i žene. Iz ambasada BiH u Kairu i Kataru poručuju da čine sve da se proces evakuacije nastavi, ali da u ovom trenutku nema naznaka kada će se to desiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.