open-navfaktor-logo
search
Oprema, vozila, zgrade...
Višegodišnji projekti teški više od 500 miliona KM, evo za šta ide novac iz budžeta
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u 2023. godini odobrilo 15 novih višegodišnjih projekata "teških" oko 82,1 milion KM. Istovremeno, u toku je više od 50 višegodišnjih projekata ukupne vrijednosti oko 524,1 milion KM.
24.02.2024. u 17:02
get url
text
O kojim je projektima riječ, odnosno za šta se troši budžetski novac, odgovorilo je prije nekoliko dana Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine na zastupničko pitanje Šerifa Špage, predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Kada je riječ o novoodobrenim višegodišnjim projektima, najveći iznos, i to 18 miliona KM, namijenjen je za nabavku i nadogradnju specijalne opreme za potrebe OSA-e, potom 13,5 miliona KM za nabavku dijelova policijske uniforme u Graničnoj policiji BiH, osam miliona KM za školovanje oficira vojno-evidencione specijalnosti zrakoplovstvo, dok je po šest miliona KM planirano za izgradnju i premanje objekta Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na Aerodromu Sarajevo i za nabavku specijalizovanih vozila za OSA-u.
Tu je i održavanje videonadzora UIO (4,4 miliona KM), zamjena sistema klimatizacije u zgradi Parlamenta BiH (tri miliona KM), obnova voznog parka OSA-e za 7,1 milion KM.
U toku je realizacija 58 višegodišnjih projekata. Finansiranje većeg broja njih završeno je osiguranjem novca iz budžeta za 2023. godinu, ali još traju. Tu su, naprimjer, adaptacija diplomatsko-konzularnih predstavništava u Londonu, Briselu, sanacija krova zgrade bh. Parlamenta, opremanje pojedinih graničnih prijelaza.
Projekti koje će i dalje trebati finansirati i koji još neće biti završeni su, između ostalog, održavanje mostova sa Srbijom i Hrvatskom, izgradnja graničnih prijelaza Klobuk i Zupci (ukupno 5,5 miliona KM) te prijelaza Čepikuće i Bosanski Brod (ukupno dva miliona KM), nadogradnja informacionih sistema Ministarstva trezora i finansija BiH gdje je jedan projekat težak 1,5 miliona KM, a drugi oko 1,1 milion KM, zatim izgradnja zgrade IDDEEA-e u Banjoj Luci za šta ide 22,5 miliona KM, nabavka helikoptera za koju je bilo planirano 65 miliona KM.
Projekti odobreni 2023.
Projekti u toku
Višegodišnji projekti
Višegodišnji projekti
Višegodišnji projekti
Višegodišnji projekti
Višegodišnji projekti
Višegodišnji projekti
Višegodišnji projekti
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.