open-navfaktor-logo
search
Nakon raskida ugovora
Viškovićeva akrobatika: Republika Srpska mora slovenačkoj firmi platati 90 miliona maraka odštete
Republika Srpska izgubila je spor pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća Vijadukt, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.
30.04.2022. u 20:24
get url
text

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković se, osam dana nakon što je Capital otkrio da je Republika Srpska izgubila 90 miliona maraka u arbitražnom sporu, udostojio da iznese svoj stav, a i to tek na insistiranje novinara.

Prema njegovom mišljenju, iako je riječ o izvršnoj presudi i dalje će se tražiti pravni lijek, a kako je otkrio angažovani su stručnjaci iz regiona od kojih se očekuje nekakav koristan savjet.

- Vlada Republike Srpske još nije razmatrala odluku Arbitražnog suda u Vašingtonu. Ukoliko bez argumenata uđemo u arbitražne sporove na presuđeni iznos biće uračunate kamate, a u narednih 15 dana imaćemo mišljenje stručnjaka - rekao je Višković.

Odgovornost prebacuje na Vladu koja je 2006. godine dodijelila koncesiju Vijaduktu.

- Kada dobijemo pravno mišljenje, pokrenut ćemo odgovornost svih koji su učestovali u dodjeli koncesije, pa do njenog raskida. Ne može RS-a ili Elektroprivreda platiti ovoliku štetu, a da nema odgovornosti - istakao je Višković.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je HES Vrbas, koji je trebalo da gradi hidroelektranu na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora.

Kako dogovora nije bilo, većinski vlasnik HES-a, slovenački Vijadukt, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS je sa HES Vrbas potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE Krupa i HE Banja Luka-Niska.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banja Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su da posjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona eura, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani. Opozicija u Narodnoj skupštini je tražila da im se dostavi zapisnik sa sjednice Vlade kada je o tome raspravljano, ali danas premijer Višković to nije komentarisao.

Kako dogovora nije bilo Vijadukt 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada Republike Srpske potpisala je sa Vijećem ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.