open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke preporuke
Vjenčanja i proslave organizirati na otvorenom, pjevači se pitaju kako će im naručivati muzičke želje i davati bakšiš
Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva objavili su preporuke za održavanje vjenčanja i maturskih zabava i sličnih događaja za vrijeme epidemije.
08.06.2020. u 19:36
get url
text

S obzirom na naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o zabrani okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru i više od 300 osoba na otvorenom, preporuka je da se sve proslave, kada god je to moguće, organizuju na otvorenom uz osiguranje minimalne udaljenosti između osoba od 1-2 metra.

Ukoliko se proslava organizuje u zatvorenom prostoru, potrebno je ograničiti broj zvanica na najmanji mogući broj u skladu sa važećim naredbama o okupljanju, a preporučuje se prisustvo samo slavljenika i neophodnih zvanica. Nije preporučljivo da proslavama prisustvuju osobe iz inostranstva i osobe starije od 65 godina.

U zatvorenom prostoru je potrebno osigurati razmak između stolova i dobru ventilaciju, a preporučuje se i vođenje evidencije prisutnih gostiju. Preporučuje se i da zvanice sjede za stolovima i ne dolaze u bliske kontakte sa drugima, osim ukoliko nisu u pitanju članovi jedne porodice. Ne preporučuju se rukovanje, grljenje i ljubljenje.
Muzičari i pjevači bi od ostatka zvanica trebalo da budu distancirani minimalno četiri metra uz minimalnu distancu od 1-2 metra između samih muzičara.

Ova preporuka je odmah izazvala reakcije kod muzičara na društvenim mrežama.

- Bit će vrlo teško ovo sve ispoštovati, pogotovo za muzičare. Naši ugostitelji i u najnormalnijim uslovima bend stave na malu binu. Moj bend i ja smo za vikend bili u Crnoj Gori i imali dva prelijepa nastupa i tamo nema ograničenja. Postavlja se i pitanje kako će zvanice i mladenci naručiti svoju omiljenu pjesmu i bakšiš davati muzičarima - u šali govori Neno Murić koji je jedan od najtraženijih pjevača za vjenčanja u glavnom gradu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.